30'
προετοιμασία
2 ώρες και 30' μαγείρεμα
8 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 11 ώρες
Υλικά
Μερίδες: 8Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τον κόκορα στην γάστρα, σε ένα μεγάλο σκεύος βάζουμε τα κομμάτια του κόκορα, το κρεμμύδι, το καρότο, το πράσο, το σέλινο, το σκόρδο, το κρασί, τα μπα- χαρικά, αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τον κόκορα στο ψυγείο για 1 βράδυ να μαριναριστεί.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150° C.
- Στραγγίζουμε τον κόκορα, ξεχωρίζοντας τα λαχανικά και κρατώντας τα υγρά.
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κομμάτια κόκορα για περίπου 8 - 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές.
- Μεταφέρουμε τον κόκορα σε ένα σκεύος, ρίχνουμε στην ίδια κατσαρόλα το υπόλοιπο λάδι και σοτάρουμε τα λαχανικά για περίπου 6 - 8 λεπτά, μέχρι να μαραθούν ελαφρώς.
- Σβήνουμε με τη μαρινάδα και μαγειρεύουμε για περίπου 5 - 7 λεπτά, μέχρι να πάρουν τα υγρά μια βράση.
- Μεταφέρουμε το όλον σε γάστρα και βάζουμε τον κόκορα από πάνω. Κλείνουμε με το καπάκι τη γάστρα και ψήνουμε για περίπου 2 ώρες, μέχρι να γίνει ο κόκορας (τα κομμάτια του στήθους θα είναι έτοιμα νωρίτερα).
- Βγάζουμε τον κόκορα και τα λαχανικά από τη γάστρα, σουρώνουμε τα υγρά και με ένα κουτάλι αφαιρούμε το λίπος που θα επιπλέει στην επιφάνεια (για καλύτερη απολίπωση, βάζουμε τα υγρά στην κατάψυξη για περίπου 30 - 40 λεπτά.
- Το λίπος θα ανέβει στην επιφάνεια και θα στερεοποιηθεί κάπως - το αφαιρούμε με το κουτάλι.
- Πολτοποιούμε τα υγρά μαζί με όσα κομμάτια λαχανικών χρειάζονται για να αποκτήσει η σάλτσα πυκνή υφή. Βράζουμε τη σάλτσα για 2 - 3 λεπτά για να δέσουν οι γεύσεις.
- Σερβίρουμε τον κόκορα με απλό πιλάφι ή πουρέ πατάτας και τη σάλτσα λαχανικών.
Κόκκινο φυσικά! Μια παλαιωμένη εκδοχή του Merlot ή του Syrah που θα βάλετε στην κατσαρόλα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 116.