20' προετοιμασία
1 ώρα και 45' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 5 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για το κοτόπουλο κρασάτο στη γάστρα με λαχανικά, ξερά φρούτα και πορτοκάλι, ζεσταίνουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα το μισό λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κοτόπουλο, σε δόσεις, περίπου 2 - 3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει όσο καλύτερα γίνεται (ιδιαίτερα από την πλευρά του δέρματος).
  2. Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και το βάζουμε σε μια γάστρα ή σε ένα βαθύ ταψί με καπάκι.
  3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150° C.
  4. Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με τα καρότα περίπου 5 - 6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο.
  5. Προσθέτουμε το σκόρδο, την κανέλα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε για περίπου 1/2 λεπτό.
  6. Σβήνουμε με το κρασί και το πορτοκάλι και βράζουμε για περίπου άλλα 2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  7. Αδειάζουμε τη σάλτσα πάνω στο κοτόπουλο, σκορπίζουμε τα ξερά φρούτα και τα κεδροκούκουτσα.
  8. Ανακατεύουμε απαλά, σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να γίνει το κοτόπουλο και να μελώσει η σάλτσα.
  9. Βγάζουμε το κοτόπουλο από το φούρνο, αφήνουμε το φαγητό σκεπασμένο περίπου 10 λεπτά, να «ξεκουραστεί», και σερβίρουμε με τη συνοδεία ενός αφράτου πουρέ ή ενός λευκού ρυζιού.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 79.

Συνταγές με Καρότα

Συνταγές με Κοτόπουλο

Συνταγές με Ξερά δαμάσκηνα

Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών