15'
προετοιμασία
25' μαγείρεμα
30'
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 10'
Υλικά
Μερίδες: 4 - 6Διαδικασία
- Για τις φτερούγες «τούρμπο» (πικάντικες) με μέλι και σουσάμι ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλα τα μπαχαρικά.
- Σε ένα άλλο, βαθύ μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το μέλι, το λεμόνι, τη σόγια και το μισό μείγμα μπαχαρικών, βάζουμε τις φτερούγες και τις ανακατεύουμε να βραχούν καλά με τη μαρινάδα.
- Καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε να μαριναριστούν για τουλάχιστον 30 λεπτά.
- Ιδανικά, τις μαρινάρουμε για 8 ώρες, όμως, αν τις μαρινάρουμε πάνω από 2 ώρες, βάζουμε το μπολ στο ψυγείο.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C.
- Λαδώνουμε ελαφρώς ένα μέτριο ταψί.
- Ρίχνουμε στο μπολ με τα μπαχαρικά που περίσσεψαν το σουσάμι και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.
- Βγάζουμε μία - μία τις φτερούγες από τη μαρινάδα, τις «περνάμε» από το μείγμα του σουσαμιού, να καλυφθούν από τη μία πλευρά μόνο, και τις βάζουμε στο ταψί με τη σουσαμένια πλευρά προς τα πάνω.
- Ψήνουμε για περίπου 20 – 25 λεπτά, μέχρι να γίνουν και να ροδίσουν.
- Σερβίρουμε τις πικάντικες φτερούγες με πατάτες τηγανητές και γιαουρτοσάλτσα που φτιάχνουμε ανακατεύοντας 250 γρ. γιαούρτι, 1 κουταλιά λάδι, 2 κουτ. γλυκού μουστάρδα και 1 κουτ. γλυκού πελτέ.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 79.