30' προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 30 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για το κoτόπουλο «φασκιωμένο» σε αλμυρή και κρασάτη ζύμη, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
  2. Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε με ένα κουτάλι το αλεύρι με το χοντρό αλάτι.
  3. Ρίχνουμε σταδιακά το κρασί και ζυμώνουμε με τα χέρια μας, μέχρι να γίνει μια λεία και ελαστική ζύμη.
  4. Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε παραλληλόγραμμο φύλλο, πάχους περίπου 1/2 εκ.
  5. Σκορπίζουμε πάνω στο φύλλο το ψιλοκομμένο σκόρδο, το θυμάρι ή τη ρίγανη και βάζουμε από πάνω, στο κέντρο του φύλλου, το κοτόπουλο.
  6. Γεμίζουμε την κοιλιά του με το βασιλικό, τις ολόκληρες σκελίδες σκόρδου, αλάτι, πιπέρι και κλείνουμε τη ζύμη σαν φάκελο, για να εγκλωβίσουμε μέσα το κοτόπουλο. Δεν πρέπει να αφήσουμε κενά.
  7. Στρώνουμε ένα μέτριο ταψί με λαδόκολλα, βάζουμε το «φασκιωμένο» κοτόπουλο και ψήνουμε για περίπου 2 ώρες.
  8. Το ξεφουρνίζουμε, σπάμε προσεκτικά με ένα μαχαίρι την κρούστα (η οποία δεν τρώγεται) και την ανοίγουμε. Η κρούστα από κάτω θα έχει κολλήσει στη λαδόκολλα, αλλά δεν μας πειράζει.
  9. Κόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες και σερβίρουμε.
  10. Η πέτσα του δεν θα έχει ροδίσει και θα είναι πολύ αλμυρή. Το ψαχνό του, όμως, θα είναι ιδιαίτερα ζουμερό, σωστά αλατισμένο και τέλεια αρωματισμένο από το κρασί, το σκόρδο και τα μυρωδικά.
  11. Συνοδεύουμε με πατάτες ατμού ή πουρέ.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 79.

Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Συνταγές με Κοτόπουλο

Συνταγές με Κρασί

Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών