ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚοτόπουλο κρασάτο στη γάστρα με λαχανικά, ξερά φρούτα και πορτοκάλιΚοτόπουλο κρασάτο στη γάστρα με λαχανικά, ξερά φρούτα και πορτοκάλι
30' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 30'

Υλικά

Μερίδες: 4 - 6

Διαδικασία

  1. Για το κοτόπουλο με λάχανο «τουρσί», μπέικον και σέλινο, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190° C.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μουστάρδα με 50 ml από το λάδι, τον κόλιανδρο και αλατοπίπερο.
  3. Αλείφουμε με αυτό το μείγμα το κοτόπουλο πάνω και κάτω από την πέτσα.
  4. Βάζουμε το κοτόπουλο σε ένα ευρύχωρο ταψί, προσθέτουμε 1/2 φλιτζάνι νερό και το φουρνίζουμε.
  5. Ψήνουμε αρχικά για 30 λεπτά.

Γαρνιτούρα

  1. Αν το λάχανο που αγοράσαμε είναι σε κομμάτια και όχι ψιλοτριμμένο, το ψιλοκόβουμε.
  2. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά 50 ml λάδι και σοτάρουμε το λάχανο για περίπου 1 - 2 λεπτά, μέχρι να λαδωθεί καλά.
  3. Προσθέτουμε το καρότο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλα 2 - 3 λεπτά.
  4. Ρίχνουμε 100 ml νερό και βράζουμε μέχρι να μαλακώσει κάπως το καρότο.
  5. Προσθέτουμε την πιπεριά, το μπέικον, το μαϊντανό και το σέλινο και ανακατεύουμε.
  6. Αποσύρουμε.
  7. Ξεφουρνίζουμε το ταψί και απλώνουμε γύρω από το κοτόπουλο το μείγμα της κατσαρόλας.
  8. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουμε για άλλα 30 - 35 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει το κοτόπουλο και να γίνει.
  9. Για να είμαστε σίγουροι, το ελέγχουμε με θερμόμετρο μαγειρικής που καρφώνουμε στο πιο χοντρό μέρος του στήθους: είναι έτοιμο όταν η θερμοκρασία έχει φτάσει τους 70° C.
  10. Εναλλακτικά, τρυπάμε με ένα λεπτό μαχαίρι το κρέας στο στήθος και το μπούτι: πρέπει το υγρό που θα βγει να είναι διαυγές, όχι ροζ.
  11. Προσοχή: Κατά το ψήσιμο ελέγχουμε κάθε τόσο και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα το λάχανο για να μην καεί στην επιφάνειά του. Επίσης, αν χρειαστεί, προσθέτουμε ελάχιστο νερό.
  12. Αφήνουμε το κοτόπουλο με λάχανο «τουρσί», μπέικον και σέλινο να ξεκουραστεί για 20 λεπτά στον σβηστό φούρνο με μισάνοιχτη πόρτα, προτού σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 79.

Άρθρα και Συνταγές με Καρότα

Άρθρα και Συνταγές με Κοτόπουλο

Άρθρα και Συνταγές με Λάχανο

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT