30'
προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 30'
Υλικά
Μερίδες: 4 - 6Διαδικασία
- Για το κοτόπουλο με λάχανο «τουρσί», μπέικον και σέλινο, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190° C.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μουστάρδα με 50 ml από το λάδι, τον κόλιανδρο και αλατοπίπερο.
- Αλείφουμε με αυτό το μείγμα το κοτόπουλο πάνω και κάτω από την πέτσα.
- Βάζουμε το κοτόπουλο σε ένα ευρύχωρο ταψί, προσθέτουμε 1/2 φλιτζάνι νερό και το φουρνίζουμε.
- Ψήνουμε αρχικά για 30 λεπτά.
Γαρνιτούρα
- Αν το λάχανο που αγοράσαμε είναι σε κομμάτια και όχι ψιλοτριμμένο, το ψιλοκόβουμε.
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά 50 ml λάδι και σοτάρουμε το λάχανο για περίπου 1 - 2 λεπτά, μέχρι να λαδωθεί καλά.
- Προσθέτουμε το καρότο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλα 2 - 3 λεπτά.
- Ρίχνουμε 100 ml νερό και βράζουμε μέχρι να μαλακώσει κάπως το καρότο.
- Προσθέτουμε την πιπεριά, το μπέικον, το μαϊντανό και το σέλινο και ανακατεύουμε.
- Αποσύρουμε.
- Ξεφουρνίζουμε το ταψί και απλώνουμε γύρω από το κοτόπουλο το μείγμα της κατσαρόλας.
- Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουμε για άλλα 30 - 35 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει το κοτόπουλο και να γίνει.
- Για να είμαστε σίγουροι, το ελέγχουμε με θερμόμετρο μαγειρικής που καρφώνουμε στο πιο χοντρό μέρος του στήθους: είναι έτοιμο όταν η θερμοκρασία έχει φτάσει τους 70° C.
- Εναλλακτικά, τρυπάμε με ένα λεπτό μαχαίρι το κρέας στο στήθος και το μπούτι: πρέπει το υγρό που θα βγει να είναι διαυγές, όχι ροζ.
- Προσοχή: Κατά το ψήσιμο ελέγχουμε κάθε τόσο και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα το λάχανο για να μην καεί στην επιφάνειά του. Επίσης, αν χρειαστεί, προσθέτουμε ελάχιστο νερό.
- Αφήνουμε το κοτόπουλο με λάχανο «τουρσί», μπέικον και σέλινο να ξεκουραστεί για 20 λεπτά στον σβηστό φούρνο με μισάνοιχτη πόρτα, προτού σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 79.