ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣμπακλαβάς με σουσάμιΣουσαμένιο σαραγλί, νηστίσιμο από τον Έβρο

«Είναι μια ιδιαίτερη σουσαμόπιτα, τόσο στο σχήμα της όσο και στο σούρωμα των φύλλων, χωρίς βούτυρο. Είναι υπέροχη στην όψη όπως απλώνεται στο ταψί γύρω γύρω, αλλά και η γεύση της είναι μοναδική, απαλή και ντελικάτη, γεμάτη αρώματα από το σουσάμι και το μέλι Χαλκιδικής». Έτσι περιγράφει η Στέλλα Σπανού τη χαλκιδικιώτικη σουσαμόπιτα, το γλύκισμα της Τυρινής που κλείνει με τέλειο τρόπο την περίοδο της Αποκριάς. Θαυμάσιο και το σιρόπι της, που δεν φτιάχνεται με ζάχαρη, αλλά με το περίφημο αρωματικό μέλι Χαλκιδικής.

40' προετοιμασία
45' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 25'

Υλικά

Μερίδες: για ταψί 38 εκ.

Για το σιρόπι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε στριφτή σουσαμόπιτα Χαλκιδικής, ξεκινάμε απλώνοντας το σουσάμι σε ένα μεγαλούτσικο ταψί και το καβουρδίζουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 170°C για λίγα λεπτά, ανακατεύοντάς το συνεχώς.
  2. Προσθέτουμε και τα καρύδια, ανακατεύουμε και καβουρδίζουμε για λίγο ακόμη, μέχρι να ροδίσουν απαλά και τα δύο υλικά.
  3. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα χτυπάμε στον πολυκόφτη μέχρι να γίνουν χοντρή σκόνη.
  4. Αδειάζουμε σε μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τη ζάχαρη και την κανέλα και ανακατεύουμε καλά.
  5. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180°C.
  6. Λαδώνουμε καλά το ταψί και απλώνουμε εκεί 1 φύλλο. Το αλείφουμε με 2 κουτ. σούπας λάδι και σκορπίζουμε πάνω του 3 κουτ. σούπας από το μείγμα σουσαμιού.
  7. Το τυλίγουμε σε σχετικά σφιχτό ρολό από τη μακριά πλευρά.
  8. Το σουρώνουμε, σπρώχνοντάς το ελαφρά από τις δύο άκρες για να ζαρώσει λίγο. Έπειτα, με κοφτερό μαχαίρι το κόβουμε λοξά σε τρία ίσα μέρη.
  9. Τοποθετούμε τα κομμάτια από το κέντρο του ταψιού κυκλικά προς τα έξω, σαν σαλίγκαρο.
  10. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα και γέμιση, τοποθετώντας τα ρολά με τον ίδιο τρόπο στο ταψί, το ένα μετά το άλλο, μέχρι να φτάσουμε στην περιφέρεια και να το έχουμε καλύψει όλο με έναν μεγάλο σαλίγκαρο.
  11. Ραντίζουμε με όσο λάδι έχει περισσέψει και ψήνουμε τη σουσαμόπιτα για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία.
  12. Ξεφουρνίζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Σιρόπι

  1. Ανακατεύουμε καλά το μέλι στο ζεστό νερό, μέσα σε ένα κατσαρολάκι. Το τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και βράζουμε το σιρόπι μέχρι να αρχίσει να αφρίζει, να βγάζει μικρές φουσκάλες.
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το ρίχνουμε αργά πάνω σε όλη την επιφάνεια της κρύας πίτας.
  3. Την αφήνουμε να το απορροφήσει για περίπου 1 ώρα και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 216.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Καρύδια

Άρθρα και Συνταγές με Σουσάμι

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών