Τα σουφλέ έχουν τη φήµη των απρόβλεπτων δηµιουργηµάτων, δεν είναι όµως δύσκολο να φτιαχτούν. Το µυστικό είναι να χτυπήσουµε τα ασπράδια των αυγών µέχρι να σφίξουν όσο πρέπει και να σερβίρουµε το σουφλέ κατευθείαν από τον φούρνο. Σε αυτήν τη συνταγή µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε µπρόκολο αντί για κολοκυθάκια.

20' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 20 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Αλείφουµε µε το λιωµένο βούτυρο µια φόρµα για σουφλέ χωρητικότητας 1,5 λίτρου. Πασπαλίζουµε µε την τριµµένη φρυγανιά, έτσι ώστε να καλύψουµε τον πυθµένα και τα τοιχώµατα του σκεύους. Τινάζουµε για να αφαιρέσουµε το περιττό.
  2. Σε µια κατσαρόλα µε αλατισµένο νερό που κοχλάζει βράζουµε τα κολοκυθάκια για 6-8 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσουν. Τα στραγγίζουµε και τα µεταφέρουµε σε έναν πολυκόφτη. Προσθέτουµε το γάλα και λίγο αλάτι και τα χτυπάµε µέχρι το µείγµα να γίνει οµοιόµορφο. Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180° C (σκάλα 4 στο γκάζι).
  3. Λιώνουµε τa 30 γρ. βούτυρο σε µια κατσαρόλα, σε χαµηλή φωτιά, και προσθέτουµε ανακατεύοντας το αλεύρι ώστε να φτιάξουµε µια σάλτσα «ρου» (roux=αλεύρι µε βούτυρο, η βάση της µπεσαµέλ). Μαγειρεύουµε ανακατεύοντας για 3 λεπτά, χωρίς να αφήσουµε να πάρει χρώµα. Προσθέτουµε τον πουρέ από τα κολοκυθάκια, ανακατεύοντας, µέχρι να οµογενοποιηθεί το µείγµα, σιγοβράζουµε για 3 λεπτά και αποσύρουµε από τη φωτιά. Αδειάζουµε το µείγµα σε ένα µπολ, προσθέτουµε το τυρί και τα φρέσκα κρεµµυδάκια και αλατοπιπερώνουµε. Ανακατεύουµε πολύ καλά. Προσθέτουµε τους κρόκους των αυγών και ανακατεύουµε µέχρι να οµογενοποιηθεί το µείγµα.
  4. Χτυπάµε τα ασπράδια των αυγών στο µίξερ µε το φτερό µέχρι να γίνουν µαρέγκα (σχετικά σφιχτή). Αδειάζουµε µε την κουτάλα το ένα τέταρτο της µαρέγκας στο µείγµα µε τα κολοκυθάκια και το ενσωµατώνουµε γρήγορα αλλά απαλά, ώστε να αραιώσει το µείγµα. Ακολουθούµε την ίδια διαδικασία και µε την υπόλοιπη. Αδειάζουµε το µείγµα στη φόρµα για σουφλέ.
  5. Ψήνουµε για 45 λεπτά ή µέχρι το σουφλέ να φουσκώσει καλά και να ταλαντεύεται ελαφρώς όταν το αγγίζουµε. Ελέγχουµε µε ένα λεπτό µαχαίρι κάνοντας ένα άνοιγµα στο πλάι του σουφλέ – το µαχαίρι πρέπει να βγει είτε καθαρό είτε απλώς «νοτισµένο». Σερβίρουµε αµέσως.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών