45' προετοιμασία
45' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 30'

Υλικά

Τεμάχια: 20

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τους ιδιαίτερους κολοκυθοκεφτέδες, αρχικά, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
  2. Βάζουμε σε ένα μπολ τα κυβάκια από τα κολοκυθάκια και τα κρεμμύδια.
  3. Προσθέτουμε τα 40 ml λάδι, αλατοπίπερο, πάπρικα και τη ρίγανη και ανακατεύουμε ώστε να αναμειχθούν καλά τα υλικά.
  4. Λαδώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου ή ένα μεγάλο ταψί και τα απλώνουμε σε μονή στρώση.
  5. Ψήνουμε για 30 λεπτά.
  6. Τότε τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα βάζουμε σε σουρωτήρι που έχουμε στερεώσει πάνω σε ένα μεγάλο μπολ, ώστε να στάξει μέσα σε αυτό το λάδι και τα υγρά που έχουν βγάλει τα υλικά κατά το ψήσιμο.
  7. Σε ένα άλλο, μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακκουβίτσα στο κέντρο και προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών ελαφρώς χτυπημένους και 7 - 8 κουτ. σούπας από τα υγρά που έχουν στραγγίξει από τα υλικά. Αν τα υλικά δεν έχουν αφήσει υγρά, τότε προσθέτουμε στο μείγμα 7 - 8 κουτ. σούπας γάλα.
  8. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε ώστε να σχηματιστεί ένας πηχτός χυλός. Αν είναι πολύ υδαρής, προσθέτουμε λίγο αλεύρι.
  9. Βάζουμε στο χυλό τα κολοκυθάκια, το κρεμμύδι και το δυόσμο.
  10. Χτυπάμε τα ασπράδια με ένα πιρούνι, ίσα να ασπρίσουν σαν χαλαρή μαρέγκα, την οποία ενσωματώνουμε με απαλές κινήσεις στο μείγμα, ώστε να αφρατέψει.
  11. Βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι με βαρύ πάτο 2 δάχτυλα ελαιόλαδο και το βάζουμε να ζεσταθεί σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  12. Όταν το λάδι κάψει, παίρνουμε ποσότητες από το χυλό με ένα κουτάλι της σούπας και με ένα δεύτερο κουτάλι τις «σπρώχνουμε» ώστε να γλιστρήσουν στο καυτό λάδι.
  13. Τους τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα, για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά.
  14. Tους βγάζουμε από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα και τους αφήνουμε να στραγγίξουν πάνω σε χαρτί κουζίνας.
  15. Σερβίρουμε τους κολοκυθοκεφτέδες ζεστούς ή χλιαρούς και συνοδεύουμε με ντοματοσαλάτα με κάππαρη και καππαρόφυλλα.

Οι κολοκυθοκεφτέδες, σήμα κατατεθέν του ελληνικού καλοκαιριού, αναζητούν ζωηρά λευκά κρασιά για παρτενέρ. Αναζητήστε το δικό σας ανάμεσα σε Ρετσίνα, Μαντινεία, Ρομπόλα, Ντεμπίνα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 51.

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Κολοκυθάκια

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών