30' προετοιμασία
1 ώρα και 30' ψήσιμο
30' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 30'

Υλικά

Μερίδες: σε ρηχό ταψί διαμέτρου 36 εκ.

Γέμιση

Διαδικασία

  1. Για την κολοκυθόπιτα αλμυρή, ανοιχτή σαν τάρτα, βάζουμε τα τριμμένα κολοκύθια σε ένα σουρωτήρι, τα πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και τα αφήνουμε περίπου 30 λεπτά, να βγάλουν τα υγρά τους. Τα πιέζουμε λίγο με τα χέρια μας ώστε να στραγγίξουν καλά.
  2. Όσο στραγγίζουν τα κολοκύθια, ετοιμάζουμε τα φύλλα.
  3. Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και χωρίζουμε το ζυμάρι μας σε 4 ίσα μέρη.
  4. Ανοίγουμε το κάθε ένα σε φύλλο διαστάσεων λίγο μεγαλύτερων από το ταψί.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στη λειτουργία του αέρα και λαδώνουμε το ταψί.
  6. Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε τα κολοκύθια με όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη γέμιση.
  7. Απλώνουμε και τα 4 φύλλα στο ταψί, έτσι ώστε να καλύψουν τον πάτο και τα τοιχώματα – κάθε φύλλο που βάζουμε το λαδώνουμε πολύ καλά.
  8. Ρίχνουμε τη γέμιση και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Διπλώνουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, σχηματίζοντας περιμετρικά ένα κορδόνι. Λαδώνουμε καλά και το «κορδόνι».
  9. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα + 30 λεπτά, μέχρι να ψηθούν καλά τα κολοκύθια και να ροδίσει η πίτα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 45.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Κολοκυθάκια

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών