Μία από τις δημοφιλείς συνταγές της Κερκυραϊκής κουζίνας τώρα στην κουζίνα σας.

15' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 15'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Πλένουµε και σκουπίζουµε καλά τα κοµµάτια του κοτόπουλου, τα αλευρώνουµε και τα τινάζουµε, να φύγει η περίσσεια.
  2. Σε µια ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε δυνατή φωτιά και, όταν κάψει, σοτάρουµε τα κοµµάτια του κοτόπουλου για 3 - 4 λεπτά από τη µία πλευρά, χωρίς να τα γυρίσουµε, µέχρι να ξεκολλάνε εύκολα και να ροδίσουν καλά από την κάτω πλευρά. Τα γυρίζουµε και σοτάρουµε για άλλα 2 - 3 λεπτά. Τα βγάζουµε από την κατσαρόλα.
  3. Ρίχνουµε το κρασί και µαγειρεύουµε για 2 λεπτά, µέχρι να εξατµιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουµε τις τριµµένες ντοµάτες, τα φύλλα δάφνης, αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουµε. Χαµηλώνουµε τη φωτιά σε µέτρια προς χαµηλή θερµοκρασία, µέχρι το υγρό να κοχλάζει πολύ απαλά.
  4. Τακτοποιούµε ξανά στην κατσαρόλα τα κοµµάτια του κοτόπουλου σε µονή στρώση και προσθέτουµε τα υγρά που άφησαν στην πιατέλα. Η σάλτσα θα πρέπει να τα σκεπάζει σχεδόν εντελώς, αλλιώς ρίχνουµε λίγο ακόµη κρασί (ή τρίβουµε 1 - 2 ντοµάτες επιπλέον), σε καµία περίπτωση όµως δεν ρίχνουµε νερό. Κλείνουµε καλά την κατσαρόλα µε το καπάκι της και σιγοµαγειρεύουµε το φαγητό για περίπου 45 λεπτά, αποφεύγοντας να ανοίγουµε συχνά την κατσαρόλα, για να µη χαθεί η πολύτιµη, νόστιµη υγρασία από τους υδρατµούς.
  5. Μετά τα 45 λεπτά ανοίγουµε, δοκιµάζουµε αν έχει µαλακώσει καλά το κοτόπουλο (πρέπει το ψαχνό να ξεκολλάει από το κόκαλο) και, αν όχι, µαγειρεύουµε για 10 - 15 λεπτά ακόµη, πάντα µε κλειστή κατσαρόλα και σε χαµηλή φωτιά. Αν χρειάζεται, διορθώνουµε το αλατοπίπερο. Στο τέλος, η σάλτσα πρέπει να έχει «σουγάρει», να έχει δέσει και µελώσει. Αν είναι υδαρής, βγάζουµε το κοτόπουλο και τη βράζουµε µέχρι να δέσει.
  6. Σερβίρουµε το φαγητό ζεστό ή χλιαρό, µε τη σάλτσα του, πασπαλισµένο, αν θέλουµε, µε ψιλοκοµµένα φρέσκα µυρωδικά της αρεσκείας µας.
  7. Συνοδεύουµε µε: ρύζι ή µε πουρέ πατάτας.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών