![Τυλιχτά σουβλάκια με σπιτικό «γύρο» κοτόπουλου στο τηγάνι, πράσα και καρότα](https://www.gastronomos.gr/wp-content/uploads/2024/07/tilixta-souvlakia-me-spitiko-gyro-kotopoulou-sto-tigani-prasa-kai-karota-gastronomos-420x560.jpg?v=1720445505)
40'
προετοιμασία
1 ώρα και 20' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το κοτόπουλο με το σκόρδο ξεκικνάμε και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C (σκάλα 6 στο γκάζι).
- Βάζουμε το 1 κλωνάρι σέλερι μαζί με το δεντρολίβανο, το μισό θυμάρι, τον μισό μαϊντανό και 6 σκελίδες σκόρδου, στην κοιλιά του κοτόπουλου.
- Το αλείφουμε με λίγο από το ελαιόλαδο και το αλατοπιπερώνουμε.
- Απλώνουμε διάσπαρτες τις υπόλοιπες σκελίδες σκόρδου στον πυθμένα μιας γάστρας.
- Προσθέτουμε τα υπόλοιπα μυρωδικά, το υπόλοιπο σέλερι, το καρότο και το κρεμμύδι.
- Βάζουμε το κοτόπουλο πάνω από τα μυρωδικά και τα λαχανικά.
- Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το λευκό κρασί.
- Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε στον φούρνο για 1 ώρα και 20 λεπτά ή μέχρι το κρέας να γίνει τρυφερό και οι χυμοί του να βγαίνουν καθαροί όταν τρυπάμε το μπούτι του με ένα λεπτό μαχαίρι.
- Βγάζουμε προσεκτικά το κοτόπουλο από τη γάστρα.
- Στραγγίζουμε τα υγρά της γάστρας σε ένα κατσαρολάκι και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά, ώστε να μειωθεί σε όγκο και να δέσει.
- Ξεχωρίζουμε τις σκελίδες σκόρδου και τις βάζουμε σε ένα μπολ.
- Τα λαχανικά δεν τα χρησιμοποιούμε άλλο.
- Κόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες, απλώνουμε σε πιατέλα και το περιχύνουμε με τη σάλτσα.
- Σκορπίζουμε τις σκελίδες σκόρδου γύρω του.
- Φρυγανίζουμε τις φέτες της μπαγκέτας (στο γκριλ ή στη φρυγανιέρα) και σερβίρουμε.
- Παίρνουμε κάθε σκελίδα σκόρδου, πιέζουμε με τα δάχτυλά μας την άκρη της ώστε να βγει η ψημένη σάρκα της πάνω στο φρυγανισμένο ψωμί και συνοδεύουμε το κοτόπουλο.