15'
προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
15'
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 30'
Υλικά
Μερίδες: 4-6Για το άλειμμα
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε κοτόπουλο στον φούρνο με φρέσκα δαμάσκηνα, θυμάρι, μέλι και λεμόνι, αρχικά, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C, στη λειτουργία του αέρα.
- Στη συνέχεια, αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο.
- Απλώνουμε με τα δάχτυλά μας το σκόρδο εξωτερικά και εσωτερικά.
- Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το άλειμμα.
- Παίρνουμε 2 κουτ. σούπας από το άλειμμα και αλείφουμε το κοτόπουλο, αν μας είναι εύκολο και κάτω από το δέρμα, προσεκτικά όμως, για να μη σχιστεί.
- Bάζουμε το κοτόπουλο στο ταψί και σκορπίζουμε γύρω του τα δαμάσκηνα.
- Περιχύνουμε με το υπόλοιπο άλειμμα και ανακατεύουμε με τα δαμάσκηνα.
- Ρίχνουμε 100 ml νερό.
- Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο. Αν αρχίσει να παίρνει έντονο χρώμα πριν ψηθεί, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο.
- Σβήνουμε τον φούρνο και αφήνουμε το κοτόπουλο με τα δαμάσκηνα μέσα στον φούρνο, με μισάνοιχτη όμως την πόρτα, να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.
- Συνοδεύουμε, το κοτόπουλο, με αφράτο πιλάφι και πράσινη σαλάτα με καβουρδισμένα αμύγδαλα.
Δοκιμάστε ένα φινετσάτο, διακριτικό Viognier από τον ελληνικό αμπελώνα και αφήστε τα αρώματά του να συμπληρώσουν τη γλύκα του πιάτου.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 101.