ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚοτόπουλο με CalvadosΚοτόπουλο με μήλα και Calvados
15' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 15'

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Για το άλειμμα

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το κοτόπουλο στο φούρνο με φρέσκα δαμάσκηνα, θυμάρι, μέλι και λεμόνι ξεκινάμε και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C, στη λειτουργία του αέρα.
  2. Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο και απλώνουμε με τα δάχτυλά μας το σκόρδο εξωτερικά και εσωτερικά.
  3. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το άλειμμα.
  4. Παίρνουμε 2 κουτ. σούπας από το άλειμμα και αλείφουμε το κοτόπουλο, αν μας είναι εύκολο και κάτω από το δέρμα, προσεκτικά όμως, για να μη σχιστεί.
  5. Bάζουμε το κοτόπουλο στο ταψί και σκορπίζουμε γύρω του τα δαμάσκηνα.
  6. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο άλειμμα τα δαμάσκηνα, τα ανακατεύουμε και ρίχνουμε και 100 ml νερό.
  7. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο.
  8. Αν αρχίσει να παίρνει έντονο χρώμα πριν ψηθεί, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο.
  9. Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε το κοτόπουλο με τα δαμάσκηνα μέσα στο φούρνο, με μισάνοιχτη όμως την πόρτα, να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.
  10. Συνοδεύουμε με αφράτο πιλάφι και πράσινη σαλάτα με καβουρδισμένα αμύγδαλα.

Στο ποτήρι μας: Δοκιμάστε ένα φινετσάτο, διακριτικό Viognier από τον ελληνικό αμπελώνα και αφήστε τα αρώματά του να συμπληρώσουν τη γλύκα του πιάτου.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 101.

Άρθρα και Συνταγές με Δαμάσκηνα

Άρθρα και Συνταγές με Κοτόπουλο

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών