15'
προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 15'
Υλικά
Μερίδες: 4-6Για το άλειμμα
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το κοτόπουλο στο φούρνο με φρέσκα δαμάσκηνα, θυμάρι, μέλι και λεμόνι ξεκινάμε και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C, στη λειτουργία του αέρα.
- Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο και απλώνουμε με τα δάχτυλά μας το σκόρδο εξωτερικά και εσωτερικά.
- Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το άλειμμα.
- Παίρνουμε 2 κουτ. σούπας από το άλειμμα και αλείφουμε το κοτόπουλο, αν μας είναι εύκολο και κάτω από το δέρμα, προσεκτικά όμως, για να μη σχιστεί.
- Bάζουμε το κοτόπουλο στο ταψί και σκορπίζουμε γύρω του τα δαμάσκηνα.
- Περιχύνουμε με το υπόλοιπο άλειμμα τα δαμάσκηνα, τα ανακατεύουμε και ρίχνουμε και 100 ml νερό.
- Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο.
- Αν αρχίσει να παίρνει έντονο χρώμα πριν ψηθεί, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο.
- Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε το κοτόπουλο με τα δαμάσκηνα μέσα στο φούρνο, με μισάνοιχτη όμως την πόρτα, να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.
- Συνοδεύουμε με αφράτο πιλάφι και πράσινη σαλάτα με καβουρδισμένα αμύγδαλα.
Στο ποτήρι μας: Δοκιμάστε ένα φινετσάτο, διακριτικό Viognier από τον ελληνικό αμπελώνα και αφήστε τα αρώματά του να συμπληρώσουν τη γλύκα του πιάτου.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 101.