Ένα από τα κλασικά πιάτα της Νορµανδίας και της Βρετάνης, των πιο φηµισµένων περιοχών παραγωγής µήλων στη Γαλλία. Αν αναφέρεται ως κοτόπουλο µε µηλίτη (cidre), αυτό σηµαίνει ότι το κοτόπουλο µαγειρεύτηκε σε µηλίτη και όχι σε ζωµό ή νερό.

20' προετοιμασία
50' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 10 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Σε µια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουµε το µισό βούτυρο σε µέτρια φωτιά και σοτάρουµε το κοτόπουλο για περίπου 10 λεπτά, µέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Το βγάζουµε µε τρυπητή κουτάλα σε ένα σκεύος. Στην ίδια κατσαρόλα και στο ίδιο λάδι ρίχνουµε το κρεµµύδι, το σέλερι και σοτάρουµε για περίπου 3-4 λεπτά, µέχρι να µαλακώσουν ελαφρώς. Ψιλοκόβουµε 3 από τις φέτες µήλου, τις προσθέτουµε στην κατσαρόλα, πασπαλίζουµε µε το αλεύρι και συνεχίζουµε το σοτάρισµα για 1-2 λεπτά ακόµη, ανακατεύοντας.
  2. Προσθέτουµε το Calvados και αφήνουµε 2-3 λεπτά, να εξατµιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουµε σταδιακά 380 ml νερό, ανακατεύοντας συνεχώς για 2-3 λεπτά, µέχρι να σχηµατιστεί µια σχετικά αραιή σάλτσα. Βάζουµε στη σάλτσα το κοτόπουλο, το γυρίζουµε να καλυφθεί καλά, σκεπάζουµε µε το καπάκι και µαγειρεύουµε για περίπου 20 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσει.
  3. Βγάζουµε το κοτόπουλο και το αφήνουµε σε µια πιατέλα.
  4. Ρίχνουµε στην κατσαρόλα µε τη σάλτσα την κρέµα γάλακτος, ανακατεύουµε και µαγειρεύουµε για περίπου 3-4 λεπτά, µέχρι να δέσει η σάλτσα.
  5. Στο µεταξύ, ζεσταίνουµε το υπόλοιπο βούτυρο σε ένα µικρό τηγάνι. Προσθέτουµε τις υπόλοιπες φέτες µήλου και τις σοτάρουµε σε µέτρια φωτιά για περίπου 5 λεπτά, µέχρι να ροδίσουν και να µαλακώσουν. Τις βγάζουµε από το τηγάνι και τις απλώνουµε γύρω από το κοτόπουλο.
  6. Περιχύνουµε µε τη σάλτσα και σερβίρουµε.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών