Ο Χριστόφορος Πέσκιας μας δείχνει βήμα βήμα πως να φτιάξουμε κοτόπουλο με πατάτες στον φούρνο:

(Δείτε τη δοσολογία των υλικών της συνταγής και την εκτέλεση συνοπτικά προς το τέλος του άρθρου)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟι κυπριακές ραβιόλες του Πέσκια απλά δεν υπάρχουν!

Ξεκινάμε από τη βασική αρχή ότι οι πατάτες ψήνονται σε διαφορετικό χρόνο και σε άλλη θερμοκρασία από το κοτόπουλο. Το συχνότερο και καθοριστικό λάθος στο φαγητό αυτό είναι ότι οι περισσότεροι βάζουν πατάτες και κοτόπουλο στο ταψί να ψηθούν από την αρχή μαζί. Το αποτέλεσμα είναι το κοτόπουλο να ψήνεται περισσότερη ώρα από όσο χρειάζεται, ώστε να βγει από τον φούρνο μαζί με τις πατάτες, και έτσι η φίνα σάρκα του να στεγνώνει. Οι δε πατάτες συνήθως ψήνονται σε υψηλότερη θερμοκρασία από όσο πρέπει και μετά από λίγη ώρα έχουν πανιάσει. Να όμως πώς θα τα ψήσουμε στο ίδιο σκεύος, αλλά με σωστή σειρά. Δεν θέλει κόπο, απλώς μικρή προσοχή σε ορισμένες λεπτομέρειες. Το αποτέλεσμα είναι ένα ζουμερότατο ψητό κοτόπουλο.

Κοτόπουλο στον φούρνο με πατάτες σαν κονφί και σάλτσα gravy Κοτόπουλο στον φούρνο με πατάτες σαν κονφί και σάλτσα gravy

Καταρχάς κόβουμε τις πατάτες σε μεγάλα, ακανόνιστα κομμάτια γιατί θα ψηθούν για πολλή ώρα, άρα δεν θα στεγνώσουν. Τις βάζουμε σε ένα ταψάκι μέτριο και βαθύ, ίσα να τις χωράει. Χώνουμε ανάμεσά τους τα μισά κλωνάρια δεντρολίβανου, 2 κλωνάρια ρίγανης, τις μισές δάφνες και 10 σκελίδες σκόρδο.

Κοτόπουλο στον φούρνο με πατάτες σαν κονφί και σάλτσα gravy Κοτόπουλο στον φούρνο με πατάτες σαν κονφί και σάλτσα gravy

Παραχώνουμε και τις φέτες από το 1½ κρεμμύδι, αλατοπιπερώνουμε και τις σκεπάζω με τις φέτες ντομάτας. Περιχύνουμε με το λάδι και 300 ml από τον ζωμό κοτόπουλου και ψήνουμε σε φούρνο, προθερμασμένο στους 160°C για 1 ώρα και 45 λεπτά – ίσως λίγο λιγότερο. Στη διάρκεια του ψησίματος, βγάζουμε το ταψί δυο τρεις φορές, περιχύνουμε με 2-3 κουτ. ελαιόλαδο και τις ανακατεύουμε πολύ προσεκτικά με ξύλινη κουτάλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟι κεφτέδες του Χριστόφορου Πέσκια (βίντεο)Οι κεφτέδες του Χριστόφορου Πέσκια (βίντεο)

Ετοιμάζουμε το κοτόπουλο

Το κοτόπουλο ψήνεται για μόλις 40-45 λεπτά στους 180°C, δηλαδή πολύ λιγότερο από τις πατάτες.

Κοτόπουλο στον φούρνο με πατάτες σαν κονφί και σάλτσα gravy Κοτόπουλο στον φούρνο με πατάτες σαν κονφί και σάλτσα gravy

Aλατοπιπερώνουμε την κοιλιά του κοτόπουλου και βάζω εκεί 1 κλωνάρι ρίγανη, το υπόλοιπο δεντρολίβανο και την υπόλοιπη δάφνη. Το αλατοπιπερώνουμε καλά και το λαδώνουμε καλά. Μόλις περάσει η 1 ώρα ψησίματος των πατατών, βγάζουμε το ταψί και τακτοποιούμε πάνω τους το κοτόπουλο, με την κοιλιά προς τα κάτω. Κρύβουμε κάτω από το κοτόπουλο τις υπόλοιπες σκελίδες σκόρδου (για να μην καούν και πικρίσουν). Πιέζουμε λιγάκι το πουλερικό για να παραμερίσει κάπως τις πατάτες και να χωρέσει ωραία. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180°C και ξαναβάζουμε το ταψί στον φούρνο. Ψήνουμε για 40-45 λεπτά ακόμη, όχι παραπάνω. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και ετοιμάζουμε τη σάλτσα gravy.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣRoast beef με τη μυθική σάλτσα του Χριστόφορου ΠέσκιαRoast beef με τη μυθική σάλτσα του Χριστόφορου Πέσκια

Μια πλούσια, νόστιμη σάλτσα

Φέρνουμε κοντά στο ταψί ένα μικρό κατσαρολάκι. Ανασηκώνουμε με προσοχή το κοτόπουλο από το ταψί και αφήνουμε να κυλήσει μέσα στο κατσαρολάκι το πολύ νόστιμο ζουμί που έχει μείνει μέσα στην κοιλιά του.

Κοτόπουλο στον φούρνο με πατάτες σαν κονφί και σάλτσα gravy Κοτόπουλο στον φούρνο με πατάτες σαν κονφί και σάλτσα gravy

Βάζουμε το κοτόπουλο σε μια πιατέλα. Βγάζουμε και τις πατάτες στην πιατέλα με το κοτόπουλο, μαζί με όσα από τα κρεμμύδια έχουν μελώσει και μισοδιαλυθεί. Τα υπόλοιπα κρεμμύδια και όσα έχουν αρπάξει και κολλήσει στον πάτο του ταψιού τα αφήνουμε εκεί. Μεταφέρουμε στην πιατέλα και τα σκόρδα. Πετάμε όλα τα μυρωδικά. Αφήνουμε το κατσαρολάκι στην άκρη. Βάζουμε το ταψάκι στο μεγάλο μάτι της κουζίνας και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.

Κοτόπουλο στον φούρνο με πατάτες σαν κονφί και σάλτσα gravy Κοτόπουλο στον φούρνο με πατάτες σαν κονφί και σάλτσα gravy

Ρίχνουμε στο ταψί το κρασί και τρίβουμε τον πυθμένα του με ξύλινη κουτάλα, ώστε να ντεγκλασαριστούν τα καμένα υπολείμματα των υλικών του ψησίματος. Μόλις διαλυθούν όλα, τραβάμε το ταψί από τη φωτιά. Τοποθετούμε ένα λεπτό σουρωτήρι πάνω από το κατσαρολάκι και αδειάζουμε εκεί όλο το περιεχόμενο του ταψιού. Πιέζουμε πολύ καλά με ένα κουτάλι για να πάρω όλη τη νοστιμιά από τα λιωμένα υλικά, αλλά και το ωραίο βαθύ χρώμα τους. Βράζουμε τη σάλτσα σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά, με το απαραίτητο ξάφρισμα.

Κοτόπουλο στον φούρνο με πατάτες σαν κονφί και σάλτσα gravy Κοτόπουλο στον φούρνο με πατάτες σαν κονφί και σάλτσα gravy

Ρίχνουμε το κονιάκ και βράζουμε για 1 λεπτό ακόμη. Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε 100 ml κρύο νερό, το ρίχνουμε στη σάλτσα και ανακατεύουμε για λίγα δευτερόλεπτα, μέχρι να δέσει. Προσθέτουμε το τελευταίο κλωναράκι ρίγανης, για να δώσει φρέσκο άρωμα, ρίχνουμε και το ξίδι και ανακατεύουμε.

Κοτόπουλο στον φούρνο με πατάτες σαν κονφί και σάλτσα gravy Κοτόπουλο στον φούρνο με πατάτες σαν κονφί και σάλτσα gravy
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜοσχάρι λεμονάτο, η κλασική συνταγή βήμα βήμαΜοσχάρι λεμονάτο, η κλασική συνταγή βήμα βήμα

Στο σερβίρισμα θα φανεί η διαφορά

Κόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες. Μοιράζουμε σε πιάτα μαζί με πατάτες και σερβίρουμε τη σάλτσα σε μπολάκι, για να βάλει ο καθένας όση θέλει στο πιάτο του.

30' προετοιμασία
2 ώρες ψήσιμο
Σύνολο: 2 ώρες και 30'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

Πατάτες

  1. Καταρχάς κόβουμε τις πατάτες σε μεγάλα, ακανόνιστα κομμάτια γιατί θα ψηθούν για πολλή ώρα, άρα δεν θα στεγνώσουν.
  2. Τις βάζουμε σε ένα ταψάκι μέτριο και βαθύ, ίσα να τις χωράει. Χώνουμε ανάμεσά τους τα μισά κλωνάρια δεντρολίβανου, 2 κλωνάρια ρίγανης, τις μισές δάφνες και 10 σκελίδες σκόρδο.
  3. Παραχώνουμε και τις φέτες από το 1 ½ κρεμμύδι, αλατοπιπερώνουμε και τις σκεπάζω με τις φέτες ντομάτας.
  4. Περιχύνουμε με το λάδι και 300 ml από τον ζωμό κοτόπουλου και ψήνουμε σε φούρνο, προθερμασμένο στους 160°C για 1 ώρα και 45 λεπτά - ίσως λίγο λιγότερο.
  5. Στη διάρκεια του ψησίματος, βγάζουμε το ταψί δυο τρεις φορές, περιχύνουμε με 2-3 κουτ. ελαιόλαδο και τις ανακατεύουμε πολύ προσεκτικά με ξύλινη κουτάλα.

Κοτόπουλο

  1. Το κοτόπουλο ψήνεται για μόλις 40-45 λεπτά στους 180°C, δηλαδή πολύ λιγότερο από τις πατάτες. Είναι έτοιμο όταν το θερμόμετρο δείξει 67-70°C (ούτε βαθμό παραπάνω) στο εσωτερικό του.
  2. Επομένως, θα το βάλουμε στο ταψί με τις πατάτες όταν αυτές έχουν ψηθεί για 1 ώρα, ώστε να γίνουν ταυτόχρονα.
  3. Aλατοπιπερώνουμε την κοιλιά του κοτόπουλου και βάζω εκεί 1 κλωνάρι ρίγανη, το υπόλοιπο δεντρολίβανο και την υπόλοιπη δάφνη. Το αλατοπιπερώνουμε καλά και το λαδώνουμε καλά.
  4. Μόλις περάσει η 1 ώρα ψησίματος των πατατών, βγάζουμε το ταψί και τακτοποιούμε πάνω τους το κοτόπουλο, με την κοιλιά προς τα κάτω.
  5. Κρύβουμε κάτω από το κοτόπουλο τις υπόλοιπες σκελίδες σκόρδου (για να μην καούν και πικρίσουν).
  6. Πιέζουμε λιγάκι το πουλερικό για να παραμερίσει κάπως τις πατάτες και να χωρέσει ωραία.
  7. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180°C και ξαναβάζουμε το ταψί στον φούρνο. Ψήνουμε για 40-45 λεπτά ακόμη, όχι παραπάνω.
  8. Στο διάστημα αυτό, το κοτόπουλο θα έχει ψηθεί και η σάρκα του θα είναι καταπληκτικά ζουμερή και τρυφερή.
  9. Οι πατάτες θα έχουν ολοκληρώσει το ψήσιμό τους, κυρίως θα έχουν μελώσει, θα έχουν πιει το υγρό του ταψιού, θα είναι πραγματικά το κάτι άλλο. Τα 40-45 λεπτά που θα ψηθούν μαζί με το κοτόπουλο σε λίγο υψηλότερη θερμοκρασία είναι χρόνος αρκετός για να αποκτήσουν και ωραίο ρόδισμα.
  10. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και ετοιμάζουμε τη σάλτσα gravy.

Σάλτσα gravy

  1. Φέρνουμε κοντά στο ταψί ένα μικρό κατσαρολάκι. Ανασηκώνουμε με προσοχή το κοτόπουλο από το ταψί και αφήνουμε να κυλήσει μέσα στο κατσαρολάκι το πολύ νόστιμο ζουμί που έχει μείνει μέσα στην κοιλιά του.
  2. Βάζουμε το κοτόπουλο σε μια πιατέλα.
  3. Βγάζουμε και τις πατάτες στην πιατέλα με το κοτόπουλο, μαζί με όσα από τα κρεμμύδια έχουν μελώσει και μισοδιαλυθεί.
  4. Τα υπόλοιπα κρεμμύδια και όσα έχουν αρπάξει και κολλήσει στον πάτο του ταψιού τα αφήνουμε εκεί.
  5. Μεταφέρουμε στην πιατέλα και τα σκόρδα. Πετάμε όλα τα μυρωδικά. Αφήνουμε το κατσαρολάκι στην άκρη.
  6. Βάζουμε το ταψάκι στο μεγάλο μάτι της κουζίνας (δεν πειράζει αν το σχήμα του σκεύους δεν συμπίπτει με την περίμετρο του ματιού) και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
  7. Ρίχνουμε στο ταψί το κρασί και τρίβουμε τον πυθμένα του με ξύλινη κουτάλα, ώστε να ντεγκλασαριστούν τα καμένα υπολείμματα των υλικών του ψησίματος.
  8. Μόλις διαλυθούν όλα, τραβάμε το ταψί από τη φωτιά.
  9. Τοποθετούμε ένα λεπτό σουρωτήρι πάνω από το κατσαρολάκι και αδειάζουμε εκεί όλο το περιεχόμενο του ταψιού.
  10. Πιέζουμε πολύ καλά με ένα κουτάλι για να πάρω όλη τη νοστιμιά από τα λιωμένα υλικά, αλλά και το ωραίο βαθύ χρώμα τους.
  11. Βράζουμε τη σάλτσα σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά, με το απαραίτητο ξάφρισμα.
  12. Ρίχνουμε το κονιάκ και βράζουμε για 1 λεπτό ακόμη.
  13. Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε 100 ml κρύο νερό, το ρίχνουμε στη σάλτσα και ανακατεύουμε για λίγα δευτερόλεπτα, μέχρι να δέσει.
  14. Προσθέτουμε το τελευταίο κλωναράκι ρίγανης, για να δώσει φρέσκο άρωμα, ρίχνουμε και το ξίδι και ανακατεύουμε.

Σερβίρισμα

  1. Κόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες. Το ψαχνό είναι λευκό, ορατά ζουμερό - αν πιέσουμε με το πιρούνι, βγαίνει αρκετό διαυγές υγρό.
  2. Μοιράζουμε σε πιάτα μαζί με πατάτες και σερβίρουμε τη σάλτσα σε μπολάκι, για να βάλει ο καθένας όση θέλει στο πιάτο του.

Ένα λευκό κρητικό Δαφνί ή ένα σχετικά φρέσκο Cabernet.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 178.

Άρθρα και Συνταγές με Κοτόπουλο

Άρθρα και Συνταγές με Πατάτες

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών