ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣγαμοπίλαφο με τσιγαριαστό κατσίκιΓαμοπίλαφο με τσιγαριαστό κατσικάκι από την Κρήτη

«Η παλιοκότα έχει το ζωμί, αλλά κι ο τζούφιος πετεινός είναι πολύ νόστιμος. Και οι νέες κάνουν, αρκεί να είναι παχιές. Εγώ, όταν έκανα τα πιλάφια, είχα 200 κότες παχιές στα χωράφια κι αλωνίζανε. Βράζεις την κότα με νερό κι αλάτι, τίποτε άλλο. Μόνο στο τέλος το λεμονάκι της», μου λέει ο κυρ Αλέκος. «Το καλύτερο πιλάφι είναι με ένα κατσαρόλι ζωμό πρόβατου και ένα κατσαρόλι κότας. Το κοτόπουλο βγάζει κίτρινο πιλάφι, ενώ το ζυγούρι βγάζει άσπρο. Άμα ξέρουν να το φτιάχνουν, είναι ωραίο. Παραδοσιακά στους γάμους βγάζουνε πρόβατο. Μάλιστα, για να είναι πλια ωραίο, εβάζαμε ανθόγαλο, που ήταν αλλιώτικο τότε, κίτρινο, από ατάιστα ζώα». Σε αυτό το πιάτο ο πρωταγωνιστής είναι ξεκάθαρα το πιλάφι και η επιτυχία του είναι όλη κι όλη η έγνοια του κυρ Αλέκου. «Το πιλάφι θέλει πολλή τέχνη», εξηγεί. Για την κότα τσιμουδιά. Ρωτάω θορυβημένη: «Την κότα τι θα την κάνουμε;». «Ε, θα τη φάμε κι αυτή, τι θα την κάνουμε, θα την πετάξουμε;» λέει γελώντας.

10' προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 10'

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Διαδικασία

  1. Βράζουμε την κότα σε μεγάλη κατσαρόλα, σε νερό αλατισμένο (περίπου 5 λίτρα), για 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει και να πέφτει το ψαχνό από τα κόκαλα.
  2. Τη βγάζουμε από την κατσαρόλα και την κρατάμε ζεστή. Αν θέλουμε, την ξεψαχνίζουμε.
  3. Σουρώνουμε τον ζωμό (θα πρέπει να έχουν μείνει περίπου 4 λίτρα) και τον βάζουμε να πάρει βράση ξανά στην καθαρισμένη κατσαρόλα.
  4. Ρίχνουμε το ρύζι και βράζουμε για 15 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσει και να απορροφήσει αρκετό από τον ζωμό. Τραβάμε από τη φωτιά πριν το ρύζι προλάβει να πιει όλο τον ζωμό
  5. Το αφήνουμε μέσα στην κατσαρόλα για περίπου 15 λεπτά, να τραβήξει ακόμη περισσότερο ζουμί. «Θέλω να κρατήσω το πιλάφι να μην πήξει, να γίνει απλωτό, να έχει το νερουλάκι του», όπως λέει ο κυρ Αλέκος.
  6. Ρίχνουμε το λεμόνι στο πιλάφι και συνοδεύουμε με την κότα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 190.

Άρθρα και Συνταγές με Κόκορας

Άρθρα και Συνταγές με Κοτόπουλο

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών