ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚρεατόπιτα, η σπεσιαλιτέ της ΚεφαλονιάςΚρεατόπιτα, η σπεσιαλιτέ της Κεφαλονιάς
20' προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
30' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 20'

Υλικά

Μερίδες: για ταψί διαμέτρου 40 εκ.

Για τη γέμιση

Για τα φύλλα

Διαδικασία

Γέμιση

  1. Για να φτιάξουμε κεφαλονίτικη κρεατόπιτα με τραγίσιο κρέας, ξεκινάμε με τη γέμιση.
  2. Ψιλοκόβουμε το κρέας και τα λιπάκια του σε μικρά κυβάκια, τα ρίχνουμε σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης. Ανακατεύουμε πολύ καλά.

Φύλλα

  1. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, το κρασί, το ελαιόλαδο και το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να νοτίσει ελαφρά το αλεύρι.
  2. Προσθέτουμε σταδιακά το νερό, ζυμώνοντας τα υλικά για αρκετά λεπτά με τον γάντζο, μέχρι να σχηματιστεί μια ευκολόπλαστη και μαλακή ζύμη.
  3. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30-40 λεπτά.
  4. Τη χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη και με τον πλάστη-βέργα ανοίγουμε το ένα μέρος σε φύλλο με διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από του ταψιού.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190-200°C.
  6. Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε εκεί το φύλλο, καλύπτοντας και τα τοιχώματα. Αδειάζουμε στο φύλλο τη γέμιση και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
  7. Ανοίγουμε και το δεύτερο κομμάτι ζύμης σε φύλλο με διάμετρο ίση με του ταψιού και καλύπτουμε τη γέμιση.
  8. Φέρνουμε τις άκρες του κάτω φύλλου προς τα μέσα και τις στριμώχνουμε στα τοιχώματα του ταψιού, για να σφραγίσουμε τη γέμιση.
  9. Ραντίζουμε την επιφάνεια της πίτας με σταγόνες από νερό και ελαιόλαδο, φουρνίζουμε.
  10. Ψήνουμε για περίπου 1 1⁄2 ώρα, μέχρι να ροδίσει ωραία η πίτα και, κυρίως, να μαλακώσει το κρέας.
  11. Αν η πίτα ροδίσει από νωρίς, τη σκεπάζουμε χαλαρά με αλουμινόχαρτο και το αφαιρούμε προς το τέλος του ψησίματος.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 216.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Κρέας

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών