1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα και 20' μαγείρεμα
8 ώρες αναμονή
Σύνολο: 10 ώρες και 20 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: για 1 ταψί διαμέτρου 30 εκ.

Για τα φύλλα

Για τη γέμιση

Για τη μαρινάδα

Διαδικασία

Μαρινάρισμα

  1. Αποβραδίς ανακατεύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας σε βαθύ μπολ.
  2. Κόβουμε όλα τα κρεατικά σε κύβους 2 - 3 εκ. τους βάζουμε στη μαρινάδα και ανακατεύουμε με τα χέρια μας. Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 βράδυ.

Ζύμη

  1. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο, το βούτυρο, το αυγό και το ξίδι και τα δουλεύουμε με τον γάντζο για ζύμες μέχρι να αναμειχθούν.
  2. Αρχίζουμε να ρίχνουμε σταδιακά το χλιαρό νερό, συνεχίζοντας το ζύμωμα (ίσως να μη χρειαστεί όλη η ποσότητα), μέχρι να σχηματιστεί μια λεία, μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
  3. Την καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για τουλάχιστον 3 ώρες, ιδανικά δε όλο το βράδυ, όσο θα διαρκέσει και το μαρινάρισμα των κρεατικών.
  4. Δεν τη βάζουμε στο ψυγείο, γιατί θα σφίξει το βούτυρο που περιέχει και η ζύμη θα σκληρύνει.

Γέμιση

  1. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να σκουραίνει και να καραμελώνει.
  3. Στραγγίζουμε τα κρεατικά από τη μαρινάδα τους, την οποία κρατάμε στην άκρη, και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
  4. Τα σοτάρουμε για 3-4 λεπτά ή μέχρι να αλλάξουν χρώμα, να ασπρίσουν, αλλά όχι να ροδίσουν, ανακατεύοντας συχνά.
  5. Προσθέτουμε τη μαρινάδα, δυναμώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τα υλικά να πάρουν μία βράση, ανακατεύοντας μερικές φορές. Μαγειρεύουμε για 5-10 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.
  6. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον χυμό πορτοκαλιού, τη ρίγανη, το ρύζι και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 15-20 λεπτά, μέχρι το ρύζι να απορροφήσει όλα τα υγρά της κατσαρόλας και να φουσκώσει.
  7. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη, να κρυώσει.

Πίτα

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και λαδώνουμε καλά το ταψί.
  2. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη, το ένα μεγαλύτερο (τα 2/3 περίπου της ζύμης) από το άλλο.
  3. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το μεγαλύτερο κομμάτι ζύμης σε λεπτό φύλλο με διάμετρο περίπου 40 εκ.
  4. Στρώνουμε το φύλλο στο ταψί, καλύπτοντας τον πάτο και τα τοιχώματα και αφήνουμε τις άκρες να προεξέχουν.
  5. Αδειάζουμε τη γέμιση, την απλώνουμε ομοιόμορφα και τη μισοκαλύπτουμε με τις άκρες του φύλλου που περισσεύουν.
  6. Ανοίγουμε και το δεύτερο κομμάτι ζύμης σε φύλλο με διάμετρο όση και του ταψιού και καλύπτουμε τη γέμιση.
  7. Ραντίζουμε την επιφάνεια με λίγο νερό και τρυπάμε την επιφάνεια σε διάφορα σημεία με ένα μαχαιράκι.
  8. Ψήνουμε για 45-50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα κρεατικά και να ροδίσει ωραία η επιφάνεια.
  9. Αν δούμε ότι ροδίζει έντονα, σκεπάζουμε το ταψί χαλαρά με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο. Σερβίρουμε την πίτα ζεστή.

Μια Μαυροδάφνη παλαίωσης, όπως το MOV του Πετρακόπουλου, ή ένα ξεχωριστό Syrah Gentilini.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 183.

Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Συνταγές με Κατσίκι

Συνταγές με Μοσχάρι

Συνταγές με Ντομάτα

Συνταγές με Ρύζι

Συνταγές με Χοιρινό

Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών