45' προετοιμασία
2 ώρες και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 3 ώρες και 15'

Υλικά

Μερίδες: 6

Για το φαρζ (βραστό ψωμί)

Για το κιγκ (κρεατόσουπα)

Διαδικασία

Φαρζ (ψωμί)

  1. Κάνουμε μια λακκούβα στο αλεύρι.
  2. Προσθέτουμε το αλάτι και σιγά σιγά όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε - όχι πάρα πολύ - έως ότου γίνει μια σφιχτή ζύμη.
  3. Την τοποθετούμε μέσα στο σακούλι.
  4. Κάποιοι ελαφραίνουν το μείγμα αντικαθιστώντας 1/3 του μαύρου αλευριού με σταρένιο.
  5. Το αποτέλεσμα συνήθως είναι ένα ψωμί που τρίβεται πολύ εύκολα, αλλά με προσοχή κόβεται και σε φέτες.

Σούπα

  1. Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε μέτρια κομμάτια.
  2. Τα βάζουμε σε μια βαριά κατσαρόλα και καλύπτουμε με νερό.
  3. Μόλις πάρουν βράση προσθέτουμε τα κρέατα και το μοσχαρίσιο κόκαλο, το άκοπο κρεμμύδι με τα γαρίφαλα και το αλατοπίπερο.
  4. Συμπληρώνουμε το νερό, ώστε να καλύπτονται.
  5. Με τη δεύτερη βράση τοποθετούμε κάπου στο κέντρο το σακκούλι με το φαρζ.
  6. Σιγοβράζουμε για 2 ώρες και 30 λεπτά τουλάχιστον.
  7. Πετάμε το κρεμμύδι με τα γαρίφαλα και έπειτα σερβίρουμε το ψωμί βγάζοντάς το από το σακκούλι, τριμμένο ή σε φέτες, στο κάθε πιάτου.
  8. Προσθέτουμε λαχανικά και κομμάτια κρέατος και περιχύνουμε με το ζωμό.
  9. Σερβίρουμε την κρεατόσουπα με βραστό ψωμί αμέσως.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 19.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Κρέας

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών