45'
προετοιμασία
2 ώρες και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 3 ώρες και 15'
Υλικά
Μερίδες: 6Για το φαρζ (βραστό ψωμί)
Για το κιγκ (κρεατόσουπα)
Διαδικασία
Φαρζ (ψωμί)
- Κάνουμε μια λακκούβα στο αλεύρι.
- Προσθέτουμε το αλάτι και σιγά σιγά όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε - όχι πάρα πολύ - έως ότου γίνει μια σφιχτή ζύμη.
- Την τοποθετούμε μέσα στο σακούλι.
- Κάποιοι ελαφραίνουν το μείγμα αντικαθιστώντας 1/3 του μαύρου αλευριού με σταρένιο.
- Το αποτέλεσμα συνήθως είναι ένα ψωμί που τρίβεται πολύ εύκολα, αλλά με προσοχή κόβεται και σε φέτες.
Σούπα
- Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε μέτρια κομμάτια.
- Τα βάζουμε σε μια βαριά κατσαρόλα και καλύπτουμε με νερό.
- Μόλις πάρουν βράση προσθέτουμε τα κρέατα και το μοσχαρίσιο κόκαλο, το άκοπο κρεμμύδι με τα γαρίφαλα και το αλατοπίπερο.
- Συμπληρώνουμε το νερό, ώστε να καλύπτονται.
- Με τη δεύτερη βράση τοποθετούμε κάπου στο κέντρο το σακκούλι με το φαρζ.
- Σιγοβράζουμε για 2 ώρες και 30 λεπτά τουλάχιστον.
- Πετάμε το κρεμμύδι με τα γαρίφαλα και έπειτα σερβίρουμε το ψωμί βγάζοντάς το από το σακκούλι, τριμμένο ή σε φέτες, στο κάθε πιάτου.
- Προσθέτουμε λαχανικά και κομμάτια κρέατος και περιχύνουμε με το ζωμό.
- Σερβίρουμε την κρεατόσουπα με βραστό ψωμί αμέσως.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 19.