ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣFar Breton – Ψητή κρέμα με ξερά δαμάσκηναFar Breton – Ψητή κρέμα με ξερά δαμάσκηνα
Κρέμα Καταλάνα βήμα- βήμα Κρέμα Καταλάνα βήμα- βήμα

Βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα τα 900 ml από το γάλα, το ξύσμα λεμονιού και τα ξυλάκια κανέλας. Μόλις αρχίσει το γάλα να βράζει, κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε την κανέλα.

Κρέμα Καταλάνα βήμα- βήμα Κρέμα Καταλάνα βήμα- βήμα

Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ. Προσθέτουμε τους κρόκους και το υπόλοιπο γάλα, ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε λίγο από το ζεστό γάλα, ανακατεύουμε ξανά και ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα. Βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς έως ότου η κρέμα δέσει.

Κρέμα Καταλάνα βήμα- βήμα Κρέμα Καταλάνα βήμα- βήμα

Γεμίζουμε 6 ατομικά πυρίμαχα μπολ και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει. Πριν σερβίρουμε, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με ζάχαρη. Βάζουμε τα μπολ με την κρέμα Καταλάνα σε πολύ δυνατό γκριλ (ή, αν έχουμε, χρησιμοποιούμε φλόγιστρο), ώστε να «καεί» η ζάχαρη και να κάνει κρούστα.

5' προετοιμασία
20' μαγείρεμα
Σύνολο: 25'

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για την κρέμα Καταλάνα, βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα τα 900 ml από το γάλα, το ξύσμα λεμονιού και τα ξυλάκια κανέλας. Μόλις αρχίσει το γάλα να βράζει, κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε την κανέλα.
  2. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ. Προσθέτουμε τους κρόκους και το υπόλοιπο γάλα, ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε λίγο από το ζεστό γάλα, ανακατεύουμε ξανά και ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα.
  3. Βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς έως ότου η κρέμα δέσει.
  4. Γεμίζουμε 6 ατομικά πυρίμαχα μπολ και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει.
  5. Πριν σερβίρουμε, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με ζάχαρη.
  6. Βάζουμε τα μπολ με την κρέμα Καταλάνα σε πολύ δυνατό γκριλ (ή, αν έχουμε, χρησιμοποιούμε φλόγιστρο), ώστε να «καεί» η ζάχαρη και να κάνει κρούστα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 36.

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών