Κληρονομιά από τη Βρετάνη αυτή η ωραία κρέμα, που ψήνεται στον φούρνο, σταθεροποιείται και κόβεται σε κομμάτια. Πρόκειται για μια παραλλαγή του πολύ γνωστού γλυκού clafoutis, που συναντάμε σε όλη τη Γαλλία και το οποίο γίνεται με κεράσια. Το φαρ, όμως, είναι πιο σφιχτό και περιέχει ξερά δαμάσκηνα ή σταφίδες, ποτισμένα με ρούμι.

15' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 15 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 8 -10

Διαδικασία

  1. Για τη Far Breton προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά και τη ζάχαρη και χτυπάμε με έναν αυγοδάρτη.
  3. Προσθέτουμε τους σπόρους βανίλιας και συνεχίζουμε το χτύπημα έως ότου το μείγμα ασπρίσει ελαφρώς.
  4. Ρίχνουμε το αλεύρι και το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  5. Ραντίζουμε τα δαμάσκηνα με το ρούμι.
  6. Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος ή ταψί διαμέτρου 20-22 εκ. (δεν χρειάζεται να το αλευρώσουμε) και αδειάζουμε το μείγμα.
  7. Σκορπίζουμε εδώ κι εκεί τα δαμάσκηνα, βυθίζοντάς τα στο μείγμα.
  8. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 50-60 λεπτά.
  9. Σερβίρουμε το γλυκό, κατά προτίμηση χλιαρό.

Μυστικά

Αυτό το γλυκό είναι ωραίο και για ένα σπέσιαλ κυριακάτικο πρωινό.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γλυκές Αλχημείες, τεύχος 52.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών