Αν ένας Καταλανός δει μια κρεμ μπριλέ, θα πει αγανακτισμένος: «Αυτοί οι Γάλλοι μας έκλεψαν την κρέμα καταλάνα». Με την Καθημερινή στις 09/10.
40'
προετοιμασία
Σύνολο: 40'
Διαδικασία
- Με τη μύτη ενός κοφτερού μαχαιριού σχίζουμε τον λοβό βανίλιας κατά μήκος, ανοίγουμε στη μέση και σέρνουμε τη λάμα του μαχαιριού στο εσωτερικό του για να μαζέψουμε τα σποράκια.
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα, τους σπόρους και τον λοβό βανίλιας, την κανέλα και τις φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιού για 5-6 λεπτά, μέχρι να πάρουν βράση.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σιγοβράζουμε για 5 λεπτά, σουρώνουμε και κρατάμε το γάλα.
- Πετάμε τα υπόλοιπα υλικά.
- Παράλληλα, σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα (ή στο μίξερ με το σύρμα) τους κρόκους των αυγών με τη λευκή ζάχαρη για 5 λεπτά ή μέχρι το μείγμα να γίνει υπόλευκο και κρεμώδες.
- Προσθέτουμε το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε καλά.
- Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με το σύρμα και προσθέτουμε σιγά-σιγά το γάλα, που θα πρέπει να είναι χλιαρό.
- Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και σιγοβράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα για 5-10 λεπτά ή μέχρι να δέσει και να γίνει κρεμώδες.
- Προσέχουμε να μη βράσει, γιατί θα σβολιάσει.
- Αδειάζουμε το μείγμα σε 6 ατομικά πυρίμαχα φορμάκια (με χωρητικότητα περίπου 185 ml το καθένα) και τα βάζουμε στο ψυγείο αποβραδίς ή για 6 ώρες.
- Όταν έρθει η ώρα να σερβίρουμε το γλυκό, προθερμαίνουμε τον φούρνο στη λειτουργία του γκριλ.
- Μοιράζουμε την καστανή ζάχαρη και τα ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 3 λεπτά ή μέχρι να καραμελώσει η ζάχαρη.
- Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε φλόγιστρο (το βρίσκουμε σε καταστήματα με σκεύη μαγειρικής).
- Σερβίρουμε αμέσως.