50' προετοιμασία
6 ώρες αναμονή
Σύνολο: 6 ώρες και 50'

Υλικά

Μερίδες: 8

Για το σιρόπι καφέ

Για την κρέμα

Διαδικασία

Σιρόπι καφέ

  1. Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε τη ζάχαρη με τον εσπρέσο μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Αποσύρουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Κρέμα

  1. Μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε ένα μπολ με κρύο νερό. Παράλληλα, ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το 1 κιλό κρέμα γάλακτος μαζί με τον καφέ
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα τους κρόκους με τη ζάχαρη και τους ρίχνουμε κι αυτούς στην κατσαρόλα, την οποία τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.
  3. Ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι η θερμοκρασία του μείγματος να φτάσει στους 85° C (αν δεν έχουμε θερμόμετρο, παρακολουθούμε πότε θα ζεσταθεί καλά το μείγμα και θα δέσει ελαφρώς – πρέπει να το αποσύρουμε πριν βράσει).
  4. Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αδειάζουμε αμέσως το μείγμα σε ένα μπολ, για να μην παραμείνει στη ζεστή κατσαρόλα, και προσθέτουμε τα μαλακωμένα φύλλα ζελατίνης, αφού τα στραγγίσουμε από το νερό.
  5. Ανακατεύουμε ώστε να λιώσουν και τοποθετούμε το μπολ μέσα σε ένα μεγαλύτερο δοχείο, το οποίο έχουμε γεμίσει με κρύο νερό και παγάκια.
  6. Ανακατεύουμε μέχρι να κρυώσει το μείγμα και, όταν αρχίσει να πήζει, προσθέτουμε την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά με μαρίζ.

Συναρμολόγηση

  1. Μουσκεύουμε τα πτι μπερ στο σιρόπι για λίγα δευτερόλεπτα και με μερικά από αυτά καλύπτουμε τα τοιχώματα και τον πυθμένα ενός ευρύχωρου μπολ (αν το μπολ δεν έχει κάθετα τοιχώματα, στρώνουμε μπισκότα μόνο στον πυθμένα).
  2. Αδειάζουμε από πάνω τη μισή κρέμα, συνεχίζουμε με μία στρώση μουσκεμένα μπισκότα και καλύπτουμε με την υπόλοιπη κρέμα. Τελειώνουμε με μία στρώση μπισκότα.
  3. Σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες ή για 2-3 ώρες στην κατάψυξη.

Μυστικά

*Φύλλα ζελατίνης (ανάλογα με τη μάρκα, στην αγορά θα βρούμε άλλα φύλλα που ζυγίζουν 1,6 γρ., άλλα 2,5 γρ. και τα επαγγελματικά που ζυγίζουν 5 γρ. για τη συνταγή μας εξυπηρετεί η συσκευασία των φύλλων με συνολικό βάρος 20 γρ. που βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ) Αν θέλουμε, μπορούμε να διακοσμήσουμε την κρέμα μας με ελβετική μαρέγκα: Βάζουμε σε ένα μεταλλικό μπολ 3 ασπράδια (100 γρ.) και 200 γρ. ζάχαρη και στερεώνουμε το μπολ σε μπεν μαρί, δηλαδή σε μια κατσαρόλα στην οποία σιγοβράζει λίγο νερό. Χτυπάμε τα υλικά με σύρμα μέχρι να γίνει ένα λευκό πυκνόρρευστο σιρόπι. Μόλις ζεσταθεί αρκετά και φτάσει τους 60° C, το αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ και το χτυπάμε μέχρι να γίνει μια σφιχτή, κρεμώδης μαρέγκα. Αυτή είναι πιο σταθερή από την απλή μαρέγκα και επιπλέον τα ασπράδια είναι «ψημένα», άρα δεν υπάρχει κίνδυνος σαλμονέλας. για να γαρνίρουμε το γλυκό, χρησιμοποιούμε κορνέ και σχηματίζουμε ροζέτες μαρέγκας. Αν έχουμε φλόγιστρο, καψαλίζουμε τις κορυφές για να πάρουν χρώμα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 141.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών