1 ώρα
προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 30'
Υλικά
Κομμάτια: 30Για το πανάρισμα
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε κροκέτες, αρχικά ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά το γάλα και την κρέμα γάλακτος μέχρι να αρχίσουν να βράζουν.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Σε άλλη, μεγαλύτερη κατσαρόλα σοτάρουμε το βούτυρο και το λάδι, το κρεμμύδι και το πράσο, μέχρι να μαραθούν καλά.
- Προσθέτουμε τα μανιτάρια, το μαδημένο ψητό, το κύμινο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.
- Ρίχνουμε πασπαλιστά το αλεύρι και ανακατεύουμε για 2 λεπτά.
- Ρίχνουμε σταδιακά το καυτό μείγμα γάλακτος-κρέμας, ανακατεύοντας για 3-4 λεπτά, μέχρι το όλον να χυλώσει.
- Αποσύρουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και να σφίξει.
- Παίρνουμε μικρές δόσεις από το μείγμα, όσο 1 γεμάτη κουτ. σούπας, και το πλάθουμε με βρεγμένα χέρια σε οβάλ σχήμα.
Πανάρισμα + τηγάνισμα
- Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το μίξερ μέχρι να αφρατέψουν. Σε άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι.Και σε τρίτο την φρυγανιά.
- Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε να κάψει άφθονο λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να αρχίσει να αχνίζει.
- Περνάμε τις κροκέτες πρώτα από το αλεύρι, μετά από το χτυπημένο αυγό και τέλος από τη φρυγανιά.
- Τηγανίζουμε τις κροκέτες σε μικρές δόσεις για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
- Στη συνέχεια, στραγγίζουμε τις κροκέτες σε χαρτί κουζίνας.
Ώριμες, πλούσιες Νεμέες, αλλά και κομψές Λημνιώνες, χαρμάνια κρητικά με Κοτσιφάλι.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 200.