15'
προετοιμασία
25' μαγείρεμα
Σύνολο: 40'
Διαδικασία
- Αλατοπιπερώνουμε το φιλέτο του μπακαλιάρου και το αλείφουμε με ελαιόλαδο.
- Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει και ψήνουμε το ψάρι για 4 λεπτά από κάθε πλευρά. Το μεταφέρουμε σε ένα πιάτο και το αφήνουμε στην άκρη.
- Τρίβουμε τις πατάτες στον τρίφτη του κρεμμυδιού, τις βάζουμε σ' ένα σουρωτό και τις αλατίζουμε ελαφρώς.
- Τις αφήνουμε για μισή ώρα να αποβάλουν τα υγρά τους, τις τυλίγουμε σε μια πετσέτα και τις στύβουμε για να αφαιρέσουμε όση περισσότερη υγρασία μπορούμε.
- Σ' ένα μπολ ρίχνουμε τα αυγά, τα χτυπάμε ελαφρώς με ένα πιρούνι και προσθέτουμε το αλεύρι, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τους σελινόσπορους (ή το ψιλοκομμένο σέλινο).
- Ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν καλά τα υλικά και να γίνουν χυλός. «Μαδάμε» το φιλέτο του ψαριού και ρίχνουμε τα κομμάτια στο μπολ με το χυλό.
- Προσθέτουμε και τις τριμμένες πατάτες, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε 50 ml από το μετρημένο ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και το βάζουμε σε δυνατή φωτιά να κάψει.
- Μ' ένα κουτάλι της σούπας παίρνουμε λίγο λίγο από το μείγμα και το ρίχνουμε στο τηγάνι με το καυτό λάδι. Τηγανίζουμε τις ψαροκροκέτες γύρω στα 3 - 4 λεπτά από κάθε μεριά ή μέχρι να ψηθούν οι πατάτες.
- Σε μια πιατέλα στρώνουμε λίγο απορροφητικό χαρτί κουζίνας και μόλις η πρώτη δόση είναι έτοιμη, μεταφέρουμε εκεί τις κροκέτες και τις αφήνουμε να στραγγίξουν.
- Πετάμε το χρησιμοποιημένο λάδι και βάζουμε στο τηγάνι 50 ml καινούργιο.
- Μόλις κάψει, τηγανίζουμε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο άλλη μια δόση ψαροκροκέτες.
- Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία, χύνοντας έπειτα από κάθε τηγανιά το χρησιμοποιημένο λάδι και βάζοντας καινούργιο, μέχρι να τελειώσει το μείγμα.
- Σερβίρουμε τις κροκέτες μπακαλιάρου με έτοιμη ή σπιτική σάλτσα ταρτάρ.
Σπιτική σάλτσα ταρτάρ
- Αρχικά φτιάχνουμε μαγιονέζα, ανακατεύοντας σ' ένα μπολ 3 κρόκους σφιχτοβρασμένων αυγών (κατά προτίμηση βιολογικών) με 1 λιωμένη σκελίδα σκόρδο και 1 κουτ. σούπας μουστάρδα τύπου Ντιζόν.
- Ενώ ανακατεύουμε, προσθέτουμε σιγά σιγά 300 ml ελαιόλαδο, 30 ml ξίδι από κόκκινο κρασί, 1/3 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό (μόνο τα φύλλα) και ίδια ποσότητα μάραθου ή άνηθου.
- Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, 3 κουτ. σούπας αγγουράκια κάππαρης, ψιλοκομμένα, λίγες σταγόνες ταμπάσκο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά.
Μια παγωμένη μπίρα lager ή αν θέλουμε οπωσδήποτε κρασί, ένα ξηρό Ασύρτικο με οξύτητα που τα βγάζει πέρα με όλα!