
30'
προετοιμασία
40' μαγείρεμα
45'
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 55'
Υλικά
Μερίδες: για μια ταρτιέρα διαμέτρου περίπου 22 - 24 εκ.Ζύμη *
Γέμιση
Φασολάκια
Διαδικασία
Ζύμη
- Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε το αλεύρι, αλάτι και το βούτυρο και ζυμώνουμε με το χέρι μας, μέχρι η ζύμη να μοιάζει με χοντρά ψίχουλα.
- Ρίχνουμε το αυγό, τη ζάχαρη και το γάλα και συνεχίζουμε το ζύμωμα για λίγα λεπτά, μέχρι να έχουμε μια λεία, μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
- Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια, βάζουμε τη ζύμη και την πλάθουμε σε μια μπάλα. Την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο να «ξεκουραστεί», για περίπου 1 ώρα.
Γέμιση
- Στο μεταξύ, σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης με ένα κουτάλι μέχρι να γίνουν μια σφιχτή κρέμα.
- Την καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστούμε.
Αμπελοφάσουλα
- Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα φασολάκια για περίπου 6 - 7 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν κάπως, αλλά χωρίς να λιώσουν.
- Τα στραγγίζουμε καλά σε ένα σουρωτήρι.
- Στην ίδια κατσαρόλα (καθαρισμένη και στεγνή) ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο για 1/2 λεπτό, ίσα-ίσα να αρωματίσει το λάδι. Το αφαιρούμε.
- Προσθέτουμε τα φασολάκια, αλάτι και πιπέρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3 - 4 λεπτά, μέχρι να λαδωθούν καλά και να αρωματιστούν.
- Ρίχνουμε τα ντοματίνια και το μυρωδικό και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλο 1 λεπτό, ίμέχρι απλώς να «μαραθούν» ελάχιστα τα ντοματάκια.
- Βγάζουμε το μείγμα με τρυπητή κουτάλα σε μια πιατέλα και το αφήνουμε να κρυώσει.
Τάρτα
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
- Λαδώνουμε ελαφρώς την ταρτιέρα.
- Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε μέτριο φύλλο, με πάχος περίπου 1/2 εκατοστό.
- Την απλώνουμε στην ταρτιέρα, καλύπτοντας καλά τον πυθμένα και τα τοιχώματα.
- Κόβουμε τα περισσεύματα της ζύμης που εξέχουν (αυτά τα φυλάμε καλυμμένα σε μεμβράνη έως και 1 μήνα στην κατάψυξη, για άλλη χρήση).
- Στρώνουμε στη ζύμη λαδόκολλα και τη γεμίζουμε με ρύζι ή φασόλια, για να μη φουσκώσει καθώς ψήνεται.
- Την ψήνουμε για 25 - 30 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια χρυσαφένια και τραγανή βάση.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε τη βάση να κρυώσει για περίπου 15 λεπτά.
- Απλώνουμε στη βάση το μείγμα των τυριών και το στρώνουμε ομοιόμορφα με τη ράχη ενός κουταλιού.
- Από πάνω στρώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα με τα φασολάκια.
- Σερβίρουμε σε κομμάτια.