ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣO μουσακάς γίνεται και με φασολάκια; Ναι και είναι πεντανόστιμος!O μουσακάς γίνεται και με φασολάκια; Ναι και είναι πεντανόστιμος!
30' προετοιμασία
40' μαγείρεμα
45' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 55'

Υλικά

Μερίδες: για μια ταρτιέρα διαμέτρου περίπου 22 - 24 εκ.

Ζύμη

Γέμιση

Φασολάκια

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Για να φτιάξουμε την κρύα τάρτα με αμπελοφάσουλα και λευκά τυριά, ξεκινάμε από τη ζύμη. Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε το αλεύρι, αλάτι και το βούτυρο και ζυμώνουμε με το χέρι μας, μέχρι η ζύμη να μοιάζει με χοντρά ψίχουλα.
  2. Ρίχνουμε το αυγό, τη ζάχαρη και το γάλα και συνεχίζουμε το ζύμωμα για λίγα λεπτά, μέχρι να έχουμε μια λεία, μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
  3. Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια, βάζουμε τη ζύμη και την πλάθουμε σε μια μπάλα. Την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο να «ξεκουραστεί», για περίπου 1 ώρα.

Γέμιση

  1. Στο μεταξύ, σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης με ένα κουτάλι μέχρι να γίνουν μια σφιχτή κρέμα.
  2. Την καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστούμε.

Αμπελοφάσουλα

  1. Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα φασολάκια για περίπου 6 - 7 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν κάπως, αλλά χωρίς να λιώσουν.
  2. Τα στραγγίζουμε καλά σε ένα σουρωτήρι.
  3. Στην ίδια κατσαρόλα (καθαρισμένη και στεγνή) ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο για 1/2 λεπτό, ίσα-ίσα να αρωματίσει το λάδι. Το αφαιρούμε.
  4. Προσθέτουμε τα φασολάκια, αλάτι και πιπέρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3 - 4 λεπτά, μέχρι να λαδωθούν καλά και να αρωματιστούν.
  5. Ρίχνουμε τα ντοματίνια και το μυρωδικό και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλο 1 λεπτό, ίμέχρι απλώς να «μαραθούν» ελάχιστα τα ντοματάκια.
  6. Βγάζουμε το μείγμα με τρυπητή κουτάλα σε μια πιατέλα και το αφήνουμε να κρυώσει.

Τάρτα

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
  2. Λαδώνουμε ελαφρώς την ταρτιέρα.
  3. Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε μέτριο φύλλο, με πάχος περίπου 1/2 εκατοστό.
  4. Την απλώνουμε στην ταρτιέρα, καλύπτοντας καλά τον πυθμένα και τα τοιχώματα.
  5. Κόβουμε τα περισσεύματα της ζύμης που εξέχουν (αυτά τα φυλάμε καλυμμένα σε μεμβράνη έως και 1 μήνα στην κατάψυξη, για άλλη χρήση).
  6. Στρώνουμε στη ζύμη λαδόκολλα και τη γεμίζουμε με ρύζι ή φασόλια, για να μη φουσκώσει καθώς ψήνεται.
  7. Την ψήνουμε για 25 - 30 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια χρυσαφένια και τραγανή βάση.
  8. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε τη βάση να κρυώσει για περίπου 15 λεπτά.
  9. Απλώνουμε στη βάση το μείγμα των τυριών και το στρώνουμε ομοιόμορφα με τη ράχη ενός κουταλιού.
  10. Από πάνω στρώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα με τα φασολάκια.
  11. Σερβίρουμε σε κομμάτια.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές με Φασολάκια

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών