
45'
προετοιμασία
1 ώρα και 15' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες
Υλικά
Μερίδες: Ένα ταψί 20x30 εκ.Για την μπεσαμέλ
Διαδικασία
- Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα φασολάκια για περίπου 13 - 15 λεπτά. Θέλουμε να μαλακώσουν, αλλά να μη λιώσουν.
- Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά με το κρεμμύδι για περίπου 4 - 5 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι ο κιμάς να αλλάξει χρώμα και να γίνει σπυρωτός.
- Προσθέτουμε την ντομάτα, την κανέλα, αλατοπίπερο και 250 ml ζεστό νερό.
- Μετριάζουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 25 - 30 λεπτά, μέχρι να πιει το φαγητό τα υγρά του και να «δέσει» η σάλτσα.
- Ρίχνουμε το μαϊντανό και ανακατεύουμε.
Μπεσαμέλ
- Παράλληλα, σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο (ή το ελαιόλαδο) σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 - 2 λεπτά, μέχρι να λιώσει.
- Ρίχνουμε βροχηδόν το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς με έναν αυγοδάρτη, και το καβουρδίζουμε για περίπου 3 - 4 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσει μπεζ απόχρωση.
- Προσθέτουμε το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε γρήγορα και έντονα με τον αυγοδάρτη, για περίπου 1 - 2 λεπτά, μέχρι να γίνει μια ομοιογενής κρέμα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, για να διαλυθούν τυχόν σβόλοι και να έχουμε ένα λείο, κρεμώδες μείγμα.
- Προσθέτουμε τα αυγά, τη μισή ποσότητα τυριού, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά, για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια βελούδινη κρέμα.
Μουσακάς
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C.
- Λαδώνουμε ελαφρώς το ταψί και το πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά.
- Στρώνουμε ομοιόμορφα τη μισή ποσότητα από τα φασολάκια και απλώνουμε από πάνω 3 - 4 κουτ. σούπας από την μπεσαμέλ, σε μια λεπτή στρώση.
- Ρίχνουμε τον κιμά και τον απλώνουμε ομοιόμορφα με σπάτουλα ή με τη ράχη ενός κουταλιού.
- Στρώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα φασολάκια και καλύπτουμε με την μπεσαμέλ.
- Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
- Σερβίρουμε το μουσακά χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου.