Στον Βόλο υπάρχει μια σημαντική κοινότητα από Δυτικομακεδόνες, όπως είναι η οικογένεια της Δέσποινας Καρακάνα, που μας μαγείρεψε μια συνταγή η οποία απαντάται τόσο στην τοπική γαστρονομία, όσο και στην Κοζάνη. Η ίδια κατάγεται από τη Βλάστη.
20'
προετοιμασία
1 ώρα και 50' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 10'
Διαδικασία
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε άφθονο νερό σε δυνατή φωτιά.
- Μόλις κοχλάσει, ρίχνουμε το κρέας και το βράζουμε για 10 λεπτά.
- Στραγγίζουμε, καθαρίζουμε την κατσαρόλα, βάζουμε άφθονο φρέσκο νερό και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
- Σουρώνουμε και κρατάμε τον ζωμό στην άκρη.
- Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς.
- Προσθέτουμε το βρασμένο πρόβειο κρέας και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά, να αρχίσει να ροδοκοκκινίζει.
- Προσθέτουμε το λάχανο και το αφήνουμε για 2-3 λεπτά, να μαραθεί και να μαλακώσει.
- Προσθέτουμε τη σάλτσα, το κοκκινοπίπερο, το μαύρο πιπέρι και αλάτι.
- Ρίχνουμε τον ζωμό από το βράσιμο του κρέατος μέχρι τη μέση του σκεύους και σκεπάζουμε με το καπάκι.
- Μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά.
- Προσθέτουμε την πιπεριά και το σέλινο, συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 10 λεπτά και αποσύρουμε.
- Σερβίρουμε το λαχανάτο με πρόβειο κρέας, με φρέσκο ψωμί.