Στον Βόλο υπάρχει μια σημαντική κοινότητα από Δυτικομακεδόνες, όπως είναι η οικογένεια της Δέσποινας Καρακάνα, που μας μαγείρεψε μια συνταγή η οποία απαντάται τόσο στην τοπική γαστρονομία, όσο και στην Κοζάνη. Η ίδια κατάγεται από τη Βλάστη.

20' προετοιμασία
1 ώρα και 50' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 10 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε άφθονο νερό σε δυνατή φωτιά. 
  2. Μόλις κοχλάσει, ρίχνουμε το κρέας και το βράζουμε για 10 λεπτά.
  3. Στραγγίζουμε, καθαρίζουμε την κατσαρόλα, βάζουμε άφθονο φρέσκο νερό και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
  4. Σουρώνουμε και κρατάμε τον ζωμό στην άκρη.
  5. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς. 
  6. Προσθέτουμε το βρασμένο πρόβειο κρέας και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά, να αρχίσει να ροδοκοκκινίζει.
  7. Προσθέτουμε το λάχανο και το αφήνουμε για 2-3 λεπτά, να μαραθεί και να μαλακώσει.
  8. Προσθέτουμε τη σάλτσα, το κοκκινοπίπερο, το μαύρο πιπέρι και αλάτι.
  9. Ρίχνουμε τον ζωμό από το βράσιμο του κρέατος μέχρι τη μέση του σκεύους και σκεπάζουμε με το καπάκι.
  10. Μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά.
  11. Προσθέτουμε την πιπεριά και το σέλινο, συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 10 λεπτά και αποσύρουμε.
  12. Σερβίρουμε το λαχανάτο με πρόβειο κρέας, με φρέσκο ψωμί.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών