ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠατάτες γιαχνί με μελιτζάνες σκορδάτεςΠατάτες γιαχνί με μελιτζάνες σκορδάτες

Το κολοκάσι είναι μια ρίζα που χρησιμοποιούν ευρέως στην Κύπρο στα μαγειρέματά τους. Στην Ελλάδα, το βρίσκουμε σε κάποια μεγάλα μανάβικα και κάποιες περιόδους και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ. Μας το ετοίμασε στο κουζινάκι του Κυρίλλου, μπροστά στην είσοδο της Ιεράς Μονή Αγίας Αικατερίνης στο Σινά, ο Κύπριος μοναχός Στέφανος, ο οποίος μας έδωσε και οδηγίες για την αγορά και την προετοιμασία του. «Πρέπει να το αγοράσεις φρέσκο, να είναι ντούρο και με τρυφερό το κοτσάνι του. Κοιτάζουμε το επάνω μέρος, που είναι η φύτρα, να είναι τρυφερό. Έτσι όπως τυλίγονται τα φύλλα το ένα μέσα στο άλλο, σχηματίζουν ένα μάτι. Παραμερίζουμε τα φύλλα και ελέγχουμε αν αυτό το μάτι είναι μονό. Αν φαίνονται δύο μάτια, τότε θα είναι κακόψητο, όπως λένε στην Κύπρο.

Αν λερωθεί το κολοκάσι, δηλαδή αν έχει χώματα, θα το σκουπίσεις με πετσέτα ή με χαρτί κουζίνας», εξηγεί ο μοναχός Στέφανος. «Δεν το πλένουμε καθόλου, γιατί είναι χαράμι. Αν το πλύνεις, βγάζει γλίτσα. Το φρέσκο κολοκάσι καθαρίζεται εύκολα, αντίθετα από το μαραμένο». Στη συνέχεια αφαιρούμε το κοτσάνι με το φύλλο και τη φλούδα και καθαρίζουμε τα μαύρα στίγματα της σάρκας. Χώνουμε το μαχαίρι σε ένα κομμάτι της σάρκας, το περιστρέφουμε, τραβάμε και κόβουμε ακανόνιστα κομμάτια, προσπαθώντας να είναι παρόμοιου μεγέθους. Ξεκινάμε από πάνω και προχωράμε προς τα κάτω, ώσπου να κόψουμε όλο τον καρπό σε κομμάτια. Το φαγητό αυτό γίνεται και αρτύσιμο, με αρνάκι ή χοιρινό. Νικολέτα Μακρυωνίτου

35' προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 35'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Βάζουμε τα κομμένα ξερά κρεμμύδια σε ένα μπολ, τα αλατίζουμε ελαφρώς και ανακατεύουμε με τα χέρια μας.
  2. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν.
  3. Ρίχνουμε τον πελτέ και τον καβουρδίζουμε για 1 λεπτό, ανακατεύοντας, μέχρι να μυρίσει ωραία.
  4. Προσθέτουμε τα κολοκάσια και σοτάρουμε για άλλα 5 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.
  5. Ρίχνουμε το σέλερι και σοτάρουμε για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαραθεί.
  6. Προσθέτουμε καυτό νερό τόσο ώστε να καλύψει τα υλικά και αφήνουμε να πάρει μία βράση σε δυνατή φωτιά.
  7. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, σκεπάζουμε το σκεύος και σιγομαγειρεύουμε για 1-1 1⁄2 ώρα, μέχρι να μαλακώσει το κολοκάσι και να μελώσει το φαγητό. Ανάλογα με την ποιότητα του κολοκασιού, μπορεί να χρειαστεί λιγότερος χρόνος μαγειρέματος. Ίσως χρειαστεί, επίσης, να προσθέσουμε λίγο ζεστό νερό κατά το μαγείρεμα.
  8. Δοκιμάζουμε για να ελέγξουμε: η υφή τους πρέπει να είναι κρεμώδης, σαν της καλομαγειρεμένης πατάτας, αλλά χωρίς να διαλύεται η σάρκα. Θέλει προσοχή, για να μην μας ξεφύγει στο τέλος και λιώσει.
  9. Σερβίρουμε το κολοκάσι με σέλερι ζεστό ή χλιαρό.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 191.

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών