«Κόπτετε αυτόν εις τεμάχια κανονικά, κοκκινίζετε με ολίγον έλαιον και ολίγον βούτυρον, άλας, πιπέρι, κρεμμύδι ψιλοκομμένο, ολίγη θρούμπη ή θυμάρι και φύλλον δάφνης. Ανακατώσατε να κοκκινίσουν καλά. Προσθέσατε δύο κοχλιάρια άλευρον, ήμισυ ποτήριον μαύρου οίνου, ήμισυ ποτήριον ζωμού, ολίγα δόντια σκόρδου, και αφήσατε να βράση επί 3/4 της ώρας. Αποσύρετε έπειτα τα τεμάχια, και βάλλετε εις κατσαρόλαν, μαζή με ολίγα μανιτάρια ή 12 κρομμυδάκια και βούτυρον και κοκκινίζετε εκ νέου. Την δε πρώτην σάλτσαν περνάτε από τρυπητόν και σερβίρετε γύρω του λαγωού.» Άννης Σερουΐου, Ημερολόγιον Οικογενειακόν, Αθήνα 1900

40' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 40'

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τον κρασάτο λαγό, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά τις 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο με τις 2 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδας μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
  2. Ρίχνουμε τα κομμάτια του λαγού και σοτάρουμε για 4 - 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
  3. Προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι, τα μανιτάρια, τα κρεμμυδάκια, το θυμάρι, τη δάφνη και αλατοπίπερο και σοτάρουμε για άλλα 3 - 4 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
  4. Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ανακατεύουμε για 1 λεπτό, μέχρι να καβουρδιστεί.
  5. Ρίχνουμε τα σκόρδα και το κρασί και τον ζωμό ή το νερό και μετριάζουμε τη φωτιά.
  6. Μαγειρεύουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά όλα τα υλικά και να δέσει η σάλτσα.
  7. Αν θέλουμε, βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα τα κομμάτια του λαγού, τα μανιτάρια και τα κρεμμυδάκια στιφάδου και τα τακτοποιούμε σε πιατέλα. Περνάμε τη σάλτσα από σουρωτήρι και περιχύνουμε τον κρασάτο λαγό.

Μυστικά

Αγριος λαγός πού να βρεθεί, οπότε θα αρκεστείτε σε έναν απ’ αυτούς που εκτρέφονται σε φάρμες. Στην ανάγκη μαγειρέψτε κουνελάκι. Πολύ καλή είναι η συνταγή με βοδινό κομμένο σε μικρά κομμάτια. Αυτό που βρίσκω ενδιαφέρον είναι το μαγείρεμα σε δύο φάσεις. Αυτό που στη δεύτερη φάση λέγεται «κοκκίνισμα» τώρα το λέμε ρόδισμα, δηλαδή να το τσιγαρίσουμε στο βούτυρο μέχρι να κάμει κρούστα. Μετά θα προσθέσουμε νεράκι, όσο χρειάζεται για να βράσει και να γίνει τρυφερό το κρέας.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύθηκε στις συλλεκτικές εκδόσεις «Γυναίκα και Μαγειρική», μια συνεργασία του Γαστρονόμου και του περιοδικού ΓΥΝΑΙΚΑ.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών