Μια χορτοφαγική αλλά χορταστική συνταγή με σπανάκι και ελαφριά κρέμα.

25' προετοιμασία
45' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 10 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: για ταψί 24χ32 εκ.

Για την κρέμα

Για τη γέμιση

Διαδικασία

  1. Κρέμα: Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, το βούτυρο, το φύλλο δάφνης και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να ζεσταθεί το γάλα. Αφαιρούμε το φύλλο δάφνης και ρίχνουμε το αλεύρι και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να αναμειχθεί το αλεύρι, να διαλυθούν τυχόν σβόλοι και να σχηματιστεί μια ρευστή κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το τυρί και ανακατεύουμε απαλά.
  2. Γέμιση: Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σπανάκι για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς και να μειωθεί ο όγκος του. Το αδειάζουμε σε βαθύ μπολ και προσθέτουμε τα 400 γρ. από το ανθότυρο, τον άνηθο, τα κουκουνάρια, αλατοπίπερο και 1 κουτάλα της σούπας από την κρέμα και ανακατεύουμε.
  3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Απλώνουμε στο ταψί 1 κουτάλα της σούπας από την μπεσαμέλ, ώστε να καλύψει όλο τον πυθμένα. Στρώνουμε 6 από τα φύλλα λαζανιών, έτσι ώστε να καλύψουν όλη την επιφάνεια, και από πάνω απλώνουμε τη μισή ποσότητα από τη γέμιση. Στρώνουμε άλλα 6 λαζάνια, καλύπτουμε με την υπόλοιπη γέμιση και καλύπτουμε την επιφάνεια με τα τελευταία 6 λαζάνια. Απλώνουμε ομοιόμορφα την υπόλοιπη μπεσαμέλ, σκορπίζουμε το υπόλοιπο ανθότυρο και τη μυζήθρα και ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν στην επιφάνεια.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών