20'
προετοιμασία
20' παρασκευή
Σύνολο: 40'
Υλικά
Βάρος: για 500 γρ.Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε lemon curd, πρώτα μουλιάζουμε τη ζελατίνη σε ένα μπολ με παγωμένο νερό για 5-6 λεπτά.
- Σε ένα ανοξείδωτο μπολ χτυπάμε με το μίξερ χειρός τη ζάχαρη, τα αυγά και τους χυμούς, μέχρι να ενωθούν.
- Ρίχνουμε τα ξύσματα και ανακατεύουμε. Στερεώνουμε το μπολ στα χείλη μιας κατσαρόλας στην οποία σιγοβράζει λίγο νερό (μπεν μαρί δηλαδή), προσέχοντας ο πυθμένας του μπολ να μην ακουμπά στην επιφάνεια του νερού.
- Ζεσταίνουμε το μείγμα στο μπεν μαρί, μέχρι η θερμοκρασία στο θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής να δείξει 80°C, ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Στύβουμε απαλά τα φύλλα ζελατίνης και τα ρίχνουμε στο μπολ, εναλλάξ με το βούτυρο, ανακατεύοντας καλά με το σύρμα μέχρι να φτιάξουμε μια λεία, ομοιογενή κρέμα.
- Περνάμε την κρέμα από σήτα, ώστε να φύγουν τα ξύσματα, πιέζοντας με ξύλινη κουτάλα, και μεταφέρουμε σε καθαρό βαζάκι.
- Διατηρούμε τη λεμονόκρεμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 εβδομάδα.
Μυστικά
— Ως γέμιση για την περίφημη λέμον πάι ή ως γέμιση σε μικρά ταρτάκια. — Την ανακατεύουμε με φρέσκια σαντιγί για μια υπέροχη μους λεμόνι. — Τη χρησιμοποιούμε ως άλειμμα σε φέτες από κέικ ή τσουρέκι, ακόμα και ψωμί.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 178.