30' προετοιμασία
1 ώρα και 10' βράσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 40 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: Για 2 βάζα των 600 ml

Διαδικασία

  1. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τα κυδώνια και 700 ml νερό. Τυλίγουμε τα κουκούτσια σε ένα τουλπάνι και το βάζουμε στην κατσαρόλα με τα κυδώνια (τα κουκούτσια έχουν φυσική πηκτίνη και δένουν υπέροχα τις μαρμελάδες).
  2. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  3. Αφαιρούμε και πετάμε το τουλπάνι.
  4. Με μια πρέσα του πουρέ ή με ένα πιρούνι πολτοποιούμε τα κυδώνια μέσα στα υγρά τους όσο μας αρέσει.
  5. Σχίζουμε με ένα μαχαίρι τον λοβό βανίλιας κατά μήκος, παίρνουμε τα σποράκια και τα ρίχνουμε στον πολτό κυδωνιών.
  6. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 30-40 λεπτά, μέχρι η μαρμελάδα να πάρει σκούρο χρώμα και να «δέσει» *.
  7. Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε για άλλα 2-3 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  8. Γεμίζουμε τα βάζα βάζοντας μέσα τη μαρμελάδα κυδώνι και ένα κομμάτι από τον λοβό βανίλιας.

Μυστικά

* Έδεσε η μαρμελάδα; Για να σιγουρευτούμε, ρίχνουμε πάνω σε πιατάκι μία μικρή κουταλιά από τη μαρμελάδα, φυσάμε γρήγορα να κρυώσει και τραβάμε μια γραμμή με το δάχτυλό μας ή με το κουτάλι. Πρέπει η γραμμή που κάναμε να μένει καθαρή και ανοιχτή. Αν ενώνεται και το σιρόπι είναι υδαρές, θα πρέπει να συνεχίσουμε το βράσιμο για λίγα λεπτά ακόμα και να επαναλάβουμε τον έλεγχο.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών