
1 ώρα και 30'
προετοιμασία
10 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 11 ώρες και 30'
Υλικά
Κομμάτια: 32Διαδικασία
- Για το λεμόνι φλούδα γλυκό κουταλιού, πλένουμε καλά και σκουπίζουμε τα λεμόνια.
- Τα περνάμε ελαφρά από την ψιλή πλευρά του τρίφτη και κόβουμε το καθένα στα τέσσερα, από πάνω προς τα κάτω, ώστε να πάρουμε 32 κομμάτια φρούτου.
- Με κοφτερό μαχαιράκι αφαιρούμε τη σάρκα*, αφήνοντας ακέραιες τις χοντρές φλούδες.
- Βάζουμε τις φλούδες σε μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο νερό και τις αφήνουμε να πάρουν μία βράση.
- Μετριάζουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το βράσιμο, μέχρι να μαλακώσουν τόσο ώστε να λυγίζουν εύκολα αλλά να μην κόβονται.
- Τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε σε μια λεκάνη με κρύο νερό, όπου τις αφήνουμε για 10 ώρες.
- Στραγγίζουμε καλά, τις σκουπίζουμε προσεκτικά και τις τυλίγουμε μία μία σε ρολάκι, στερεώνοντας με οδοντογλυφίδα.
- Εναλλακτικά, περνάμε τα ρολάκια από μια γερή κλωστή περασμένη σε βελόνα και φτιάχνουμε ένα «κομπολόι».
- Στην κατσαρόλα όπου βράσαμε τις φλούδες, καθαρή πλέον, βάζουμε το μετρημένο νερό και τη ζάχαρη και βράζουμε για 1 λεπτό, μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που θα πάρουν βράση, ώστε να λιώσει η ζάχαρη.
- Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα ρολά λεμονιού και βράζουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να δέσει το σιρόπι. Λίγο πριν αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τον χυμό και ανακατεύουμε προσεκτικά.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε τις φλούδες μέσα στο σκεύος με το σιρόπι τους, για 10-12 ώρες.
- Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό να πάρει άλλη μία βράση.
- Αποσύρουμε ξανά από τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει τελείως.
- Αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες (ή βγάζουμε τα ρολάκια ένα ένα από την κλωστή όπου τα έχουμε περασμένα) και τα μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
- Συμπληρώνουμε με το σιρόπι τους, το οποίο πρέπει να τα καλύπτει τελείως – αν όχι, τα πιέζουμε προσεκτικά με πιρούνι για να βυθιστούν στο σιρόπι.
- Φυλάμε τα βαζάκια σε μέρος δροσερό και σκοτεινό.
Μυστικά
*Τη σάρκα του λεμονιού δεν την πετάμε. Αφαιρούμε τα κουκούτσια, την πολτοποιούμε στο μπλέντερ και τη φυλάμε στο ψυγείο για λίγες ημέρες ή στην κατάψυξη για μεγάλο διάστημα. Τη χρησιμοποιούμε σε κέικ ή άλλα γλυκά ή φτιάχνουμε με αυτή μαρινάδες ή σάλτσες για ψητό κρέας και πουλερικά, μαζί με ελαιόλαδο, μυρωδικά, μέλι, κ.λπ.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 47.