ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣπεργαμοντο γλυκο κουταλιουΓλυκό κουταλιού περγαμόντο
1 ώρα και 30' προετοιμασία
10 ώρες αναμονή
Σύνολο: 11 ώρες και 30'

Υλικά

Κομμάτια: 32

Διαδικασία

  1. Για το λεμόνι φλούδα γλυκό κουταλιού, πλένουμε καλά και σκουπίζουμε τα λεμόνια.
  2. Τα περνάμε ελαφρά από την ψιλή πλευρά του τρίφτη και κόβουμε το καθένα στα τέσσερα, από πάνω προς τα κάτω, ώστε να πάρουμε 32 κομμάτια φρούτου.
  3. Με κοφτερό μαχαιράκι αφαιρούμε τη σάρκα*, αφήνοντας ακέραιες τις χοντρές φλούδες.
  4. Βάζουμε τις φλούδες σε μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο νερό και τις αφήνουμε να πάρουν μία βράση.
  5. Μετριάζουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το βράσιμο, μέχρι να μαλακώσουν τόσο ώστε να λυγίζουν εύκολα αλλά να μην κόβονται.
  6. Τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε σε μια λεκάνη με κρύο νερό, όπου τις αφήνουμε για 10 ώρες.
  7. Στραγγίζουμε καλά, τις σκουπίζουμε προσεκτικά και τις τυλίγουμε μία μία σε ρολάκι, στερεώνοντας με οδοντογλυφίδα.
  8. Εναλλακτικά, περνάμε τα ρολάκια από μια γερή κλωστή περασμένη σε βελόνα και φτιάχνουμε ένα «κομπολόι».
  9. Στην κατσαρόλα όπου βράσαμε τις φλούδες, καθαρή πλέον, βάζουμε το μετρημένο νερό και τη ζάχαρη και βράζουμε για 1 λεπτό, μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που θα πάρουν βράση, ώστε να λιώσει η ζάχαρη.
  10. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα ρολά λεμονιού και βράζουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να δέσει το σιρόπι. Λίγο πριν αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τον χυμό και ανακατεύουμε προσεκτικά.
  11. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε τις φλούδες μέσα στο σκεύος με το σιρόπι τους, για 10-12 ώρες.
  12. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό να πάρει άλλη μία βράση.
  13. Αποσύρουμε ξανά από τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει τελείως.
  14. Αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες (ή βγάζουμε τα ρολάκια ένα ένα από την κλωστή όπου τα έχουμε περασμένα) και τα μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
  15. Συμπληρώνουμε με το σιρόπι τους, το οποίο πρέπει να τα καλύπτει τελείως – αν όχι, τα πιέζουμε προσεκτικά με πιρούνι για να βυθιστούν στο σιρόπι.
  16. Φυλάμε τα βαζάκια σε μέρος δροσερό και σκοτεινό.

Μυστικά

*Τη σάρκα του λεμονιού δεν την πετάμε. Αφαιρούμε τα κουκούτσια, την πολτοποιούμε στο μπλέντερ και τη φυλάμε στο ψυγείο για λίγες ημέρες ή στην κατάψυξη για μεγάλο διάστημα. Τη χρησιμοποιούμε σε κέικ ή άλλα γλυκά ή φτιάχνουμε με αυτή μαρινάδες ή σάλτσες για ψητό κρέας και πουλερικά, μαζί με ελαιόλαδο, μυρωδικά, μέλι, κ.λπ.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 47.

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Λεμόνι

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών