Δεν είναι πίτα όπως οι συνηθισμένες με τα φύλλα, αλλά βγαίνει σε ένα ενιαίο κομμάτι που μοιάζει. Το κόβουμε όπως την πίτα για να το σερβίρουμε. Η συνταγή είναι από τη Σάμο, αλλά υπάρχουν παρόμοιες και σε άλλα νησιά και παράλια.
15'
προετοιμασία
10' τηγάνισμα
30'
αναμονή
Σύνολο: 55'
Υλικά
Μερίδες: 2Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε λιανόψαρα με κρεμμύδι στο τηγάνι, αρχικά πλένουμε τα ψαράκια και τα αλατίζουμε.
- Τα αφήνουμε στο σουρωτήρι μισή ωρίτσα (να στραγγίξουν και να νοστιμίσουν).
- Στη συνέχεια, τα αλευρώνουμε.
- Βάζουμε στο τηγάνι λίγο λάδι (περίπου 1/2 δάχτυλο) και, όταν ζεσταθεί, αραδιάζουμε τα ψαράκια κοντά-κοντά.
- Με γρήγορες κινήσεις στρώνουμε από πάνω το κρεμμύδι.
- Όταν τηγανιστούν τα ψαράκια από κάτω (ελέγχουμε ανασηκώνοντας με πιρούνι - πρέπει να έχουν κάνει ρόδινη κρούστα), το γυρίζουμε όλο μαζί (θα έχει γίνει σαν πίτα) με τη βοήθεια ενός πιάτου ή ενός καπακιού, όπως κάνουμε για την ομελέτα, και το ξαναβάζουμε στο τηγάνι να ψηθεί και από την πλευρά του κρεμμυδιού. Πρέπει να ξεροψηθεί, αλλά όχι να μαυρίσει.
- Συνοδεύουμε, τα λιανόψαρα με κρεμμύδι στο τηγάνι, με πράσινη σαλάτα ή ντοματοσαλάτα και ψωμί.
Ρετσίνα και πάλι ρετσίνα! Μια φινετσάτη ρετσίνα από τα αττικά Μεσόγεια.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 40.