ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΛουκουμάδες πελοποννησιακοίΛουκουμάδες πελοποννησιακοί
Λουκούμια ανεβατά Λουκούμια ανεβατά
Λουκούμια ανεβατά Λουκούμια ανεβατά
Λουκούμια ανεβατά Λουκούμια ανεβατά
Λουκούμια ανεβατά Λουκούμια ανεβατά
30' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
1 ώρα και 30' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 30'

Υλικά

Τεμάχια: για περίπου 100

Για το σιρόπι

Για το πασπάλισμα

Διαδικασία

  1. Για τα λουκούμια ανεβατά, στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι.
  2. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε με τον γάντζο ρίχνοντας σταδιακά το αλεύρι, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και ελαστική ζύμη. Μπορεί να χρειαστούμε λίγο λιγότερο ή λίγο περισσότερο.
  3. Την πλάθουμε σε μπάλα, σκεπάζουμε χαλαρά με πετσέτα κουζίνας και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά, να ξεκουραστεί και να φουσκώσει ελαφρώς.
  4. Την ξαναζυμώνουμε ελαφρώς και τη χωρίζουμε σε δύο μέρη.
  5. Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και πλάθουμε κάθε μέρος ζύμης σε μπαστουνάκι πάχους περίπου 3-4 εκ.
  6. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε κάθε μπαστούνι ζύμης σε ισομεγέθη κομμάτια πλάτους περίπου 3 εκ.
  7. Τα τακτοποιούμε σε μια λαμαρίνα, σε απόσταση το ένα από το άλλο, τα σκεπάζουμε χαλαρά με πετσέτα κουζίνας και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα, να φουσκώσουν.
  8. Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψουμε το 1/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  9. Τηγανίζουμε τα λουκούμια σε δόσεις για περίπου 3-4 λεπτά, γυρίζοντάς τα τακτικά, μέχρι να ροδίσουν έντονα από όλες τις πλευρές.
  10. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν το περιττό λάδι.
  11. Αφήνουμε να κρυώσουν.

Σιρόπι

  1. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς.
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  3. Ρίχνουμε τα κρύα λουκούμια σε δόσεις στο ζεστό σιρόπι και τα αφήνουμε για 3-4 δευτερόλεπτα, γυρίζοντάς τα ώστε να σιροπιαστούν καλά και ομοιόμορφα.
  4. Βγάζουμε τα λουκούμια ανεβατ με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και κανέλα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 195.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Μέλι

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών