30'
προετοιμασία
30' μαγείρεμα
1 ώρα και 30'
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 30'
Υλικά
Τεμάχια: για περίπου 100Για το σιρόπι
Για το πασπάλισμα
Διαδικασία
- Για τα λουκούμια ανεβατά, στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι.
- Αρχίζουμε να ζυμώνουμε με τον γάντζο ρίχνοντας σταδιακά το αλεύρι, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και ελαστική ζύμη. Μπορεί να χρειαστούμε λίγο λιγότερο ή λίγο περισσότερο.
- Την πλάθουμε σε μπάλα, σκεπάζουμε χαλαρά με πετσέτα κουζίνας και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά, να ξεκουραστεί και να φουσκώσει ελαφρώς.
- Την ξαναζυμώνουμε ελαφρώς και τη χωρίζουμε σε δύο μέρη.
- Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και πλάθουμε κάθε μέρος ζύμης σε μπαστουνάκι πάχους περίπου 3-4 εκ.
- Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε κάθε μπαστούνι ζύμης σε ισομεγέθη κομμάτια πλάτους περίπου 3 εκ.
- Τα τακτοποιούμε σε μια λαμαρίνα, σε απόσταση το ένα από το άλλο, τα σκεπάζουμε χαλαρά με πετσέτα κουζίνας και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα, να φουσκώσουν.
- Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψουμε το 1/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Τηγανίζουμε τα λουκούμια σε δόσεις για περίπου 3-4 λεπτά, γυρίζοντάς τα τακτικά, μέχρι να ροδίσουν έντονα από όλες τις πλευρές.
- Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν το περιττό λάδι.
- Αφήνουμε να κρυώσουν.
Σιρόπι
- Βάζουμε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Ρίχνουμε τα κρύα λουκούμια σε δόσεις στο ζεστό σιρόπι και τα αφήνουμε για 3-4 δευτερόλεπτα, γυρίζοντάς τα ώστε να σιροπιαστούν καλά και ομοιόμορφα.
- Βγάζουμε τα λουκούμια ανεβατ με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και κανέλα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 195.