20' προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Για τους πελοποννησιακούς λουκουμάδες, βάζουμε σε μια λεκάνη (ή στον κάδο του μίξερ) το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι και το γλυκάνισο και ανακατεύουμε καλά.
  2. Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε εκεί το χυμό του πορτοκαλιού, το ξύσμα, το ούζο και το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα (ή με το γάντζο του μίξερ).
  3. Σταδιακά ρίχνουμε το νερό (μπορεί να μη χρειαστεί να το ρίξουμε όλο ή αντίθετα να προσθέσουμε ελάχιστο ακόμα), ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι να φτιάξουμε ένα χυλό σχετικά πυκνό, ομοιογενή και λείο, χωρίς γρομπαλάκια.
  4. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε το χυλό για 1 ώρα, σε ένα σχετικά χλιαρό σημείο του σπιτιού (το χειμώνα κοντά σε πηγή θερμότητας και το καλοκαίρι στον ήλιο), μέχρι να αφρίσει στην επιφάνειά του και να φουσκώσει κάπως.
  5. Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε λάδι ώστε η στάθμη του να φτάσει μέχρι τη μέση του σκεύους.
  6. Το ζεσταίνουμε σε σχετικά δυνατή φωτιά, μέχρι που να αρχίσει να αχνίζει.
  7. Βάζουμε ένα μπολάκι με νερό κοντά μας και βρέχουμε ένα κουτάλι της σούπας.
  8. Παίρνουμε μία κουταλιά χυλό και με ένα άλλο κουτάλι «σπρώχνουμε» το χυλό να γλιστρήσει στο καυτό λάδι.
  9. Ρίχνουμε περίπου 6-7 κουταλιές σε κάθε δόση και τηγανίζουμε για 2-4 λεπτά, «τουμπάροντας» τους λουκουμάδες μέσα στο λάδι με ένα πιρούνι, μέχρι να πάρουν ωραίο, βαθύ χρυσαφένιο χρώμα και να ανέβουν στην επιφάνεια του λαδιού.
  10. Τους βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τους στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
  11. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, μέχρι να τελειώσει ο χυλός, βρέχοντας συχνά το κουτάλι για να μην κολλάει.
  12. Σερβίρουμε τους λουκουμάδες ζεστούς και περιχύνουμε με μέλι.
  13. Πασπαλίζουμε με κανέλα και σουσάμι, αν θέλουμε. Εναλλακτικά, περιχύνουμε με λιωμένη κουβερτούρα.

Μυστικά

Παραλλαγή για αλμυρούς λουκουμάδες: Με το άγλυκο αυτό μείγμα, με μερικές μικρές αλλαγές, μπορούμε να φτιάξουμε και αλμυρούς λουκουμάδες: αντικαθιστούμε το ξύσμα πορτοκαλιού (αν θέλουμε) με 1/2 φλιτζ. τσαγιού τριμμένη κεφαλογραβιέρα ή πεκορίνο και συμπληρώνουμε με 1 κουτ. σούπας ξερό μυρωδικό της αρεσκείας μας, όπως ρίγανη, μαντζουράνα, θυμάρι, εστραγκόν, δυόσμο ή βασιλικό. Σερβίρουμε τους καυτούς αλμυρούς λουκουμάδες με μια σάλτσα γιαουρτιού ή με τη σάλτσα τυριού ή ακόμη και πασπαλισμένους απλώς με λίγο τριμμένο τυρί.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών