Απλά, αφράτα και με εξαίσιο άρωμα, τα μικρά αυτά κεκάκια συνοδεύουν χυμό, καφέ, γάλα και το αγαπημένο ρόφημα πολλών Ισπανών, το κακάο. Η Maria μάς έδωσε την αναλογία για 36 κομμάτια, καθώς το μικρό τους μέγεθος και η απαλή τους γεύση τα καθιστούν ιδανικά για κάθε ώρα της ημέρας. Εξαφανίζονται ταχύτατα, συντηρούνται για μέρες – άρα φτιάχνουμε πολλά! Στο μισό μείγμα πρόσθεσε σταγόνες κουβερτούρας, επομένως μπορούμε κι εμείς να εμπλουτίσουμε όλο ή μέρος του μείγματος με ό,τι θέλουμε: σταφίδες, ξερά κράνμπερι, ξηρούς καρπούς, ξύσμα από λεμόνι, πορτοκάλι, λάιμ ή περγαμόντο, σταγόνες σοκολάτας, ζαχαρωμένα και ψιλοκομμένα φρούτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜάφιν με ξερά δαμάσκηνα και ροδόνεροΜάφιν με ξερά δαμάσκηνα και ροδόνερο
25' προετοιμασία
10' ψήσιμο
Σύνολο: 35'

Υλικά

Κομμάτια: 36

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τα magdalenas, κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ.
  2. Προσθέτουμε το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε κατά μέρος.
  3. Στον κάδο του μίξερ πάγκου χτυπάμε με το σύρμα τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα με πυκνή, κρεμώδη και γυαλιστερή υφή.
  4. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, σε δύο-τρεις δόσεις, και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αποκτήσει σφιχτές κορυφές.
  5. Τέλος, προσθέτουμε τους κρόκους και χτυπάμε για λίγο μέχρι να ενωθούν με τη μαρέγκα.
  6. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα, ρίχνουμε λίγο λίγο το γάλα και χτυπάμε μέχρι να ενωθεί με το μείγμα.
  7. Με τον ίδιο τρόπο προσθέτουμε το ελαιόλαδο και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθεί.
  8. Τέλος, ρίχνουμε λίγο λίγο το μείγμα του αλευριού, χτυπώντας αρχικά σε χαμηλή ταχύτητα, για να μην τινάζεται έξω από τον κάδο, και στη συνέχεια σε πιο δυνατή, μέχρι να ενσωματωθεί εντελώς στα υλικά. Το μείγμα γίνεται σαν του κέικ, σχετικά κολλώδες.
  9. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C.
  10. Ντύνουμε με χάρτινες θήκες για κάπκεϊκ ένα ειδικό ταψάκι-φόρμα 12 θέσεων και γεμίζουμε με το μείγμα μέχρι τη μέση (θα περισσέψει μείγμα για άλλες δύο δόσεις των 12).
  11. Ψήνουμε για 10 λεπτά (δεν χρειάζεται παραπάνω, στο διάστημα αυτό τα (magdalenas φουσκώνουν και ροδίζουν ωραία).
  12. Αν θέλουμε, στο υπόλοιπο μείγμα προσθέτουμε 1 φλιτζ. τσαγιού σταγόνες κουβερτούρας της αρεσκείας μας (ή όποιο άλλο υλικό θέλουμε) και ανακατεύουμε.
  13. Βγάζουμε τα magdalenas από το ταψάκι και τα αφήνουμε να κρυώσουν πριν τα σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 45.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών