ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜαγειρίτσα: 15 μοναδικές συνταγές για το αναστάσιμο δείπνοΜαγειρίτσα: 15 μοναδικές συνταγές για το αναστάσιμο δείπνο
1 ώρα και 10' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 40'

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τη γέμιση της μαγειρίτσας σε μαρουλοντολμάδες, πλένουμε τη συκωταριά 2 φορές πολύ καλά πρώτα με άφθονο χλιαρό νερό και έπειτα με κρύο.
  2. Στύβουμε μέσα σε μια μεγάλη λεκάνη 2 λεμόνια, βάζουμε μέσα τη συκωταριά και την αφήνουμε για 20 περίπου λεπτά.
  3. Μετά τη βάζουμε να βράσει σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό για 10 λεπτά.
  4. Την βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και την αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίσει και να κρυώσει εντελώς.
  5. Μετά την ψιλοκόβουμε και την αδειάζουμε σε βαθύ μπολ.
  6. Προσθέτουμε τη μισή ποσότητα από τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, τον μισό άνηθο, την μισή ποσότητα ελαιολάδου και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
  7. Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα μαρούλια. Τα στραγγίζουμε.
  8. Απλώνουμε ένα ένα τα μαρουλόφυλλα σε μια πιατέλα.
  9. Σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα στρώνουμε στον πάτο τα υπόλοιπα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και τον υπόλοιπο άνηθο.
  10. Πασπαλίζουμε με 2-3 κόκκους μπαχάρι.
  11. Ακουμπάμε ένα ένα φύλλο μαρουλιού σε μια επίπεδη επιφάνεια και βάζουμε μια κουταλιά της σούπας από τη γέμιση της μαγειρίτσας.
  12. Τυλίγουμε το φύλλο, όπως φτιάχνουμε μεγάλους λαχανοντολμάδες.
  13. Βάζουμε έναν έναν τους μαρουλοντολμάδες δίπλα δίπλα και κυκλικά μέσα στην κατσαρόλα και ανάμεσά τους προσθέτουμε τις φέτες καρότου για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
  14. Όταν τελειώσουμε με την πρώτη σειρά συνεχίζουμε με τη δεύτερη, κατά τον ίδιο τρόπο.
  15. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι και δύο φλιτζάνια χλιαρό νερό.
  16. Σκεπάζουμε με ένα βαρύ και μεγάλο πιάτο, ώστε να τους συγκρατεί και βράζουμε για 20 λεπτά σε υψηλή θερμοκρασία.
  17. Χτυπάμε τα αυγά με το λεμόνι και το ρυζάλευρο και προσθέτουμε λίγο λίγο από το ζουμί της κατσαρόλας ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ζεσταθεί καλά.
  18. Περιχύνουμε τους μαρουλοντολμάδες με το αυγολέμονο και σείουμε την κατσαρόλα ώστε να πάει παντού. Αφήνουμε 10 λεπτά το φαγητό να «σταθεί» και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 24.

Άρθρα και Συνταγές με Αρνί

Άρθρα και Συνταγές με Μαρούλι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT