30'
προετοιμασία
1 ώρα και 10' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 40'
Υλικά
Τεμάχια: 1 ταψί διαμέτρου 32 εκ.Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε μαγειρίτσα στον φούρνο, αρχικά βράζουμε τη συκωταριά και τα έντερα σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που κοχλάζει για 15-20 λεπτά.
- Κατόπιν, τα στραγγίζουμε και τα κόβουμε με ένα ψαλίδι κουζίνας σε μικρά κομματάκια.
- Στη συνέχεια, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το ξερό κρεμμύδι, το πράσο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Με μια τρυπητή κουτάλα τα βγάζουμε από το τηγάνι, τα αφήνουμε σε μια πιατέλα.
- Βάζουμε στο τηγάνι τα ψιλοκομμένα εντόσθια και έντερα, στο ίδιο ελαιόλαδο και τα σοτάρουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
- Προσθέτουμε τα σοταρισμένα κρεμμύδια και τα πράσα και αλατοπιπερώνουμε.
- Πασπαλίζουμε με το μπαχάρι και βάζουμε και τα ψιλοκομμένα μυρωδικά (μαϊντανό, άνηθο).
- Ανακατεύουμε καλά και με τρυπητή κουτάλα βγάζουμε το μείγμα σε μια πιατέλα, όπου το αφήνουμε να κρυώσει.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε με έναν αυγοδάρτη τα αυγά και προσθέτουμε το αλεύρι, το ψωμί και το κεφαλοτύρι.
- Ανακατεύουμε καλά και ενώνουμε με το μείγμα της συκωταριάς.
- Λαδώνουμε το ταψάκι και το πασπαλίζουμε με τη μισή ποσότητα τριμμένης φρυγανιάς.
- Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί, το στρώνουμε με το κουτάλι και πασπαλίζουμε από πάνω με την υπόλοιπη φρυγανιά.
- Ψήνουμε στον φούρνο για 35-40 λεπτά.
- Αφήνουμε την πίτα να χλιαρύνει και τη σερβίρουμε κομμένη σε κομμάτια.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 24.