Μια ιδιότυπη πίτα διά χειρός Ντίνας Νικολάου, για όσους βαρέθηκαν την πατροπαράδοτη, ανάστασιμη σούπα.

45' προετοιμασία
35' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 20 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 1 ταψί διαμέτρου 32 εκ.

Διαδικασία

  1. Βράζουμε τη συκωταριά και τα έντερα σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που κοχλάζει για 15 - 20 λεπτά.
  2. Κατόπιν, τα στραγγίζουμε και τα κόβουμε με ένα ψαλίδι κουζίνας σε μικρά κομματάκια.
  3. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το ξερό κρεμμύδι, το πράσο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  4. Με μια τρυπητή κουτάλα τα βγάζουμε από το τηγάνι, τα αφήνουμε σε μια πιατέλα και βάζουμε στο τηγάνι τα ψιλοκομμένα εντόσθια και έντερα, στο ίδιο ελαιόλαδο.
  5. Τα σοτάρουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
  6. Προσθέτουμε τα σοταρισμένα κρεμμύδια και τα πράσα και αλατοπιπερώνουμε.
  7. Πασπαλίζουμε με το μπαχάρι και βάζουμε και τα ψιλοκομμένα μυρωδικά (μαϊντανό, άνηθο).
  8. Ανακατεύουμε καλά και με τρυπητή κουτάλα βγάζουμε το μείγμα σε μια πιατέλα, όπου το αφήνουμε να κρυώσει.
  9. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
  10. Σε ένα μπολ χτυπάμε με έναν αυγοδάρτη τα αυγά και προσθέτουμε το αλεύρι, το ψωμί και το κεφαλοτύρι.
  11. Ανακατεύουμε καλά και ενώνουμε με το μείγμα της συκωταριάς.
  12. Λαδώνουμε το ταψάκι και το πασπαλίζουμε με τη μισή ποσότητα τριμμένης φρυγανιάς.
  13. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί, το στρώνουμε με το κουτάλι και πασπαλίζουμε από πάνω με την υπόλοιπη φρυγανιά.
  14. Ψήνουμε στο φούρνο για 35-40 λεπτά.
  15. Αφήνουμε την πίτα να χλιαρύνει και τη σερβίρουμε κομμένη σε κομμάτια.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών