Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τον κιμά για περίπου 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι να ροδίσει και να γίνει σπυρωτός.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλινο και λίγο αλάτι και σοτάρουμε, ανακατεύοντας για περίπου 5-6 λεπτά ακόμα, μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν ελαφρώς.
Προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης, τα μπαχαρικά και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε περίπου 1-2 λεπτά ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε την ντομάτα και τον πελτέ.
Μόλις τα υγρά κοχλάσουν έντονα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε με το καπάκι. Μαγειρεύουμε για περίπου 25-30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν καλά τα υλικά, να εξατμιστούν τα πολλά υγρά και να δέσει η σάλτσα.
Μακαρόνια
Παράλληλα, σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζουμε.
Στην άδεια πλέον κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε δυνατή φωτιά μέχρι να λιώσει και ρίχνουμε τη μισή ποσότητα τυριού. Ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.
Ρίχνουμε τα μακαρόνια στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε να αναμειχθούν με το βούτυρο και το τυρί.
Σερβίρισμα
Τα αδειάζουμε σε πιατέλα, τα περιχύνουμε με τη σάλτσα κιμά και τα πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί.