Επιλέξαμε τον εν λόγω κιμά να τον κάνουμε με σάλτσα ντομάτας. Σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα ετοιμάζουμε μια σάλτσα ντομάτας ως εξής: σοτάρουμε σε 50 ml ελαιόλαδο, 1 τριμμένο κρεμμύδι για 2 – 3 λεπτά. Προσθέτουμε 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη, συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγα δευτερόλεπτα, προσέχοντας να μη μαυρίσει και πικρίσει. Προσθέτουμε 1 κονσέρβα ντοματάκια, ψιλοκομμένα. Νοστιμίζουμε με αλατοπίπερο και 1/2 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη ή θυμάρι και βράζουμε τη σάλτσα, ανακατεύοντας πότε-πότε, για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να σωθούν τα υγρά της και να μελώσει χωρίς να στεγνώσει εντελώς. Σβήνουμε τη φωτιά, αλλά αφήνουμε τη σάλτσα στο μάτι ώστε να μένει ζεστή.

Μόλις τελειώσουμε τη διαδικασία με τη σάλτσα (ή παράλληλα, για να κερδίζουμε χρόνο), βάζουμε μια άλλη κατσαρόλα ή ένα ευρύχωρο τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει καλά. Βάζουμε τον κιμά από στήθος κοτόπουλου και τον καβουρδίζουμε ανακατεύοντας συνεχώς με έντονες κινήσεις ώστε να γίνει σπυρωτός. Κατά το καβούρδισμα, ο κιμάς από ροζέ θα ασπρίσει και εν συνεχεία θα αποκτήσει ανοιχτή μπεζ απόχρωση. Δεν πρόκειται να ροδίσει ιδιαίτερα και ούτε χρειάζεται να επιμείνουμε, γιατί μπορεί να στεγνώσει. Η διαδικασία αυτή δεν θα μας πάρει πάνω από 7-8λεπτά.

Όταν τον καβουρδίσουμε και πιει τα υγρά που θα βγάλει, αδειάζουμε στο σκεύος με τον κιμά τη σάλτσα ντομάτας που είναι έτοιμη, μαγειρεμένη. Αφήνουμε το όλον να πάρει μια βράση ώστε να ενωθούν τα υλικά και αποσύρουμε. Δεν βράζουμε παραπάνω, γιατί ο κιμάς έχει ήδη μαγειρευτεί με το καβούρδισμα μέσα στα υγρά του. Μην ξεχνάμε πως γενικά το στήθος κοτόπουλου θέλει σύντομο μαγείρεμα. Αν το μαγειρέψουμε περισσότερο, θα στεγνώσει και η υφή του θα είναι σαν λάστιχο.

Διορθώνουμε το αλατοπίπερο, προσθέτουμε 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού ή δυόσμου ή άλλου μυρωδικού της αρεσκείας μας και, αν θέλουμε, λίγο ελαιόλαδο επιπλέον, ώστε να γυαλίσει και να «γλυκάνει»η σάλτσα, και ανακατεύουμε. Η light μπολονέζ μας είναι έτοιμη και αρκούντως ζουμερή.

22' μαγείρεμα
Σύνολο: 22 λεπτά

Υλικά

Για τη σάλτσα

Διαδικασία

  1. Για την μπολονέζ με κιμά από στήθος κοτόπουλου, σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα σοτάρουμε σε 50 ml ελαιόλαδο 1 τριμμένο κρεμμύδι για 2 - 3 λεπτά.
  2. Προσθέτουμε 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη, συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγα δευτερόλεπτα, προσέχοντας να μη μαυρίσει και πικρίσει.
  3. Προσθέτουμε 1 κονσέρβα ντοματάκια, ψιλοκομμένα.
  4. Νοστιμίζουμε με αλατοπίπερο και 1/2 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη ή θυμάρι και βράζουμε τη σάλτσα, ανακατεύοντας πότε-πότε, για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να σωθούν τα υγρά της και να μελώσει χωρίς να στεγνώσει εντελώς.
  5. Σβήνουμε τη φωτιά, αλλά αφήνουμε τη σάλτσα στο μάτι ώστε να μένει ζεστή.
  6. Μόλις τελειώσουμε τη διαδικασία με τη σάλτσα (ή παράλληλα, για να κερδίζουμε χρόνο), βάζουμε μια άλλη κατσαρόλα ή ένα ευρύχωρο τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει καλά.
  7. Βάζουμε τον κιμά από στήθος κοτόπουλου και τον καβουρδίζουμε ανακατεύοντας συνεχώς με έντονες κινήσεις ώστε να γίνει σπυρωτός.
  8. Κατά το καβούρδισμα, ο κιμάς από ροζέ θα ασπρίσει και εν συνεχεία θα αποκτήσει ανοιχτή μπεζ απόχρωση.
  9. Δεν πρόκειται να ροδίσει ιδιαίτερα και ούτε χρειάζεται να επιμείνουμε, γιατί μπορεί να στεγνώσει. Η διαδικασία αυτή δεν θα μας πάρει πάνω από 7-8 λεπτά.
  10. Όταν τον καβουρδίσουμε και πιει τα υγρά που θα βγάλει, αδειάζουμε στο σκεύος με τον κιμά τη σάλτσα ντομάτας που είναι έτοιμη, μαγειρεμένη.
  11. Αφήνουμε το όλον να πάρει μια βράση ώστε να ενωθούν τα υλικά και αποσύρουμε.
  12. Δεν βράζουμε παραπάνω, γιατί ο κιμάς έχει ήδη μαγειρευτεί με το καβούρδισμα μέσα στα υγρά του. Μην ξεχνάμε πως γενικά το στήθος κοτόπουλου θέλει σύντομο μαγείρεμα. Αν το μαγειρέψουμε περισσότερο, θα στεγνώσει και η υφή του θα είναι σαν λάστιχο.
  13. Διορθώνουμε το αλατοπίπερο, προσθέτουμε 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού ή δυόσμου ή άλλου μυρωδικού της αρεσκείας μας και, αν θέλουμε, λίγο ελαιόλαδο επιπλέον, ώστε να γυαλίσει και να «γλυκάνει»η σάλτσα, και ανακατεύουμε.
  14. Η light μπολονέζ μας είναι έτοιμη και αρκούντως ζουμερή.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 67.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών