Μια light εκδοχή της μπολονέζ δοκιμασμένη και μελετημένη έτσι ώστε να βγαίνει ζουμερή και απολαυστική. Η σεφ Νένα Ισμυρνόγλου έχει όλα τα μυστικά για να μην στεγνώσει ο κιμάς του κοτόπουλου.
15'
προετοιμασία
20' μαγείρεμα
Σύνολο: 35'
Υλικά
Μερίδες: 4Για τη σάλτσα
Διαδικασία
- Για την μπολονέζ με κιμά από στήθος κοτόπουλου, σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα σοτάρουμε σε 50 ml ελαιόλαδο 1 τριμμένο κρεμμύδι για 2 - 3 λεπτά.
- Προσθέτουμε 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη, συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγα δευτερόλεπτα, προσέχοντας να μη μαυρίσει και πικρίσει.
- Προσθέτουμε 1 κονσέρβα ντοματάκια, ψιλοκομμένα.
- Νοστιμίζουμε με αλατοπίπερο και 1/2 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη ή θυμάρι και βράζουμε τη σάλτσα, ανακατεύοντας πότε-πότε, για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να σωθούν τα υγρά της και να μελώσει χωρίς να στεγνώσει εντελώς.
- Σβήνουμε τη φωτιά, αλλά αφήνουμε τη σάλτσα στο μάτι ώστε να μένει ζεστή.
- Μόλις τελειώσουμε τη διαδικασία με τη σάλτσα (ή παράλληλα, για να κερδίζουμε χρόνο), βάζουμε μια άλλη κατσαρόλα ή ένα ευρύχωρο τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει καλά.
- Βάζουμε τον κιμά από στήθος κοτόπουλου και τον καβουρδίζουμε ανακατεύοντας συνεχώς με έντονες κινήσεις ώστε να γίνει σπυρωτός.
- Κατά το καβούρδισμα, ο κιμάς από ροζέ θα ασπρίσει και εν συνεχεία θα αποκτήσει ανοιχτή μπεζ απόχρωση. Δεν πρόκειται να ροδίσει ιδιαίτερα και ούτε χρειάζεται να επιμείνουμε, γιατί μπορεί να στεγνώσει. Η διαδικασία αυτή δεν θα μας πάρει πάνω από 7-8 λεπτά.
- Όταν τον καβουρδίσουμε και πιει τα υγρά που θα βγάλει, αδειάζουμε στο σκεύος με τον κιμά τη σάλτσα ντομάτας που είναι έτοιμη, μαγειρεμένη.
- Αφήνουμε το όλον να πάρει μια βράση ώστε να ενωθούν τα υλικά και αποσύρουμε. Δεν βράζουμε παραπάνω, γιατί ο κιμάς έχει ήδη μαγειρευτεί με το καβούρδισμα μέσα στα υγρά του. Μην ξεχνάμε πως γενικά το στήθος κοτόπουλου θέλει σύντομο μαγείρεμα. Αν το μαγειρέψουμε περισσότερο, θα στεγνώσει και η υφή του θα είναι σαν λάστιχο.
- Διορθώνουμε το αλατοπίπερο, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού ή δυόσμου ή άλλου μυρωδικού της αρεσκείας μας και, αν θέλουμε, λίγο ελαιόλαδο επιπλέον, ώστε να γυαλίσει και να «γλυκάνει»η σάλτσα, και ανακατεύουμε. Η light μπολονέζ μας είναι έτοιμη και αρκούντως ζουμερή.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 67.