ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜακαρονάδα με συμπυκνωμένη ντομάτα χωρίς λάδι και αρτύματα (Sugo di pomodoro)Μακαρονάδα με συμπυκνωμένη ντομάτα χωρίς λάδι και αρτύματα (Sugo di pomodoro)Ο Pellegrino Artusi, που έγραψε το 1891 το πιο γνωστό βιβλίο μαγειρικής στην Ιταλία, aπό το οποίο προέρχεται η συνταγή, τονίζει: τα μακαρόνια πρέπει να κολυμπούν στη σάλτσα!

10' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 40'

Υλικά

Μερίδες: 4

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε την μακαρονάδα ναπολιτάνα σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τις φέτες κρεμμυδιού, 30 γρ. από το βούτυρο και το λάδι και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 3-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν.
  2. Πιέζουμε με ξύλινη κουτάλα στα πλαϊνά τοιχώματα της κατσαρόλας, ώστε να βγάλουν όλα τα υγρά και το λάδι που έχουν απορροφήσει και τις αφαιρούμε.
  3. Στο ίδιο λάδι ρίχνουμε τις ντομάτες, αλατοπίπερο και τον βασιλικό και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  4. Σιγομαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και δεμένη σάλτσα.
  5. Ρίχνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και λίγη παρμεζάνα (αν θέλουμε) και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
  6. Η σάλτσα θα δέσει καλύτερα και θα γίνει πιο λαμπερή.

Σερβίρισμα

  1. Βράζουμε τα ζυμαρικά 1 λεπτό λιγότερο από όσο αναγράφεται στις οδηγίες της συσκευασίας.
  2. Με μια λαβίδα τα μεταφέρουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα και ανακατεύουμε για 1 λεπτό, μέχρι τα ζυμαρικά να απορροφήσουν μέρος της σάλτσας.
  3. Μοιράζουμε στα πιάτα, πασπαλίζουμε με παρμεζάνα (αν θέλουμε) και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 207.

Άρθρα και Συνταγές με Ζυμαρικά

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών