Ο Pellegrino Αrtusi έγραψε το 1891 το πιο γνωστό βιβλίο μαγειρικής στην Ιταλία, που δεν λείπει από κανένα σπίτι και είναι ένας χρήσιμος οδηγός για το ποια ήταν η αυθεντική ιταλική κουζίνα, πριν γίνει μόδα από τους Ιταλούς μετανάστες στην Αμερική. Ο Artusi, λοιπόν, γράφει ότι υπάρχει σημαντική διαφορά ανάμεσα στο sugo (συμπυκνωμένος χυμός) και στη salsa (σάλτσα) ντομάτας και νευριάζει με τις γλώσσες που έχουν μόνο μία λέξη για να τις περιγράψουν. Το sugo είναι στην πραγματικότητα η πιο απλή σάλτσα που μπορεί να φτιάξει κανείς, περιέχει μόνο ντομάτα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για να εμπλουτίσουμε άλλες σάλτσες για ζυμαρικά ή για κρέας. Ο Artusi δεν μπαίνει στον κόπο να μας δώσει τη συνταγή. Η αναλογία που δίνουμε είναι δική μας και επαρκεί για μια μακαρονάδα για 3-4 άτομα.
![Το μενού της εβδομάδας: Από μαυρομάτικα με γαύρο και ψητά ντοματίνια μέχρι κόκορα κοκκινιστό με μακαρόνια](https://www.gastronomos.gr/wp-content/uploads/2016/05/mayromatika-fasolia-piaz-me-gayro-kai-psita-ntomatinia-gastronomos-420x560.jpg?v=1669230586)