Ο Pellegrino Αrtusi έγραψε το 1891 το πιο γνωστό βιβλίο μαγειρικής στην Ιταλία, που δεν λείπει από κανένα σπίτι και είναι ένας χρήσιμος οδηγός για το ποια ήταν η αυθεντική ιταλική κουζίνα, πριν γίνει μόδα από τους Ιταλούς μετανάστες στην Αμερική. Ο Artusi, λοιπόν, γράφει ότι υπάρχει σημαντική διαφορά ανάμεσα στο sugo (συμπυκνωμένος χυμός) και στη salsa (σάλτσα) ντομάτας και νευριάζει με τις γλώσσες που έχουν μόνο μία λέξη για να τις περιγράψουν. Το sugo είναι στην πραγματικότητα η πιο απλή σάλτσα που μπορεί να φτιάξει κανείς, περιέχει μόνο ντομάτα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για να εμπλουτίσουμε άλλες σάλτσες για ζυμαρικά ή για κρέας. Ο Artusi δεν μπαίνει στον κόπο να μας δώσει τη συνταγή. Η αναλογία που δίνουμε είναι δική μας και επαρκεί για μια μακαρονάδα για 3-4 άτομα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣSoy egg καρμπονάραKαρμπονάρα… fusion βήμα βήμα
35' μαγείρεμα
Σύνολο: 35'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε την sugo di pomodoro – συμπυκνωμένη ντομάτα χωρίς λάδι και αρτύματα – σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε 8 μέτριες ντομάτες, τριμμένες, μαζί με το ζουμί τους.
  2. Προσθέτουμε αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε με μισόκλειστο καπάκι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  3. Αν θέλουμε, προσθέτουμε 1 μικρό κλωνάρι σέλερι, ψιλοκομμένο και μαϊντανό.
  4. Βράζουμε 300 γρ. σπαγγέτι ή μπουκατίνι 1 λεπτό λιγότερο από όσο γράφει η συσκευασία
  5. Με μια λαβίδα τα μεταφέρουμε στη σάλτσα και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
  6. Τα μοιράζουμε σε 3-4 πιάτα και πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, με βασιλικό και τριμμένη παρμεζάνα.
  7. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 207.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών