
1 ώρα
προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 40'
Υλικά
Μερίδες: 6Διαδικασία
- Για τη μακαρονάδα θαλασσινή, σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 10 λεπτά (προσθέτοντας αν χρειαστεί ελάχιστο νερό).
- Προσθέτουμε τις γαρίδες και σοτάρουμε για 3 - 4 λεπτά ή μέχρι να γίνουν, χωρίς όμως να στεγνώσουν.
- Μεταφέρουμε τα υλικά σε ένα μπολ.
- Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε πολύ δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τις λεπτές φέτες από το χταπόδι και το καλαμάρι μόλις για 1 λεπτό! Θέλουμε να ροδίσουν γρήγορα χωρίς να προλάβουν να βγάλουν τα υγρά τους. Δεν τα μαγειρεύουμε περισσότερο - τα θέλουμε κρουστά, «ζωντανά».
- Τα μεταφέρουμε στο μπολ με τα άλλα υλικά.
- Βάζουμε την ίδια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε τα οστρακοειδή, το σκόρδο, το ούζο, το λεμόνι και 100 ml νερό, σκεπάζουμε και τα αχνίζουμε όλα μαζί για 5 λεπτά ίσα να ανοίξουν. Όσα δεν ανοίξουν τα πετάμε.
- Σουρώνουμε το ζουμί για να απομακρύνουμε τυχόν χώματα και το κρατάμε στην άκρη.
- Τα όστρακα, αν θέλουμε τα καθαρίζουμε (από τις ακαθαρσίες που έχουν στο εσωτερικό τους), αλλιώς τα κρατάμε μέσα στο όστρακο (για ομορφιά).
- Στο μεταξύ, βράζουμε τα ζυμαρικά για 2 - 3 λεπτά λιγότερο από ό,τι λένε οι οδηγίες της συσκευασίας.
- Τα σουρώνουμε, τα επαναφέρουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε όλα τα θαλασσινά με τα υγρά που άφησαν στο πιάτο, το ζουμί που κρατήσαμε στην άκρη, τη μουστάρδα, το μαϊντανό, το ξύσμα και αλατοπίπερο.
- Ζεσταίνουμε τη μακαρονάδα για 1 - 2 λεπτά σε μέτρια φωτιά, να αναμειχθούν οι γεύσεις. Τη σερβίρουμε ζεστή.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 94.