ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣCacio e pepe, μια λιτή μακαρονάδα που σου κλέβει την καρδιάCacio e pepe, μια λιτή μακαρονάδα που σου κλέβει την καρδιά

Λίγο μετά τα μέσα της δεκαετίας του ’80, οι προχωρημένες πιτσαρίες περιλάμβαναν στον κατάλογο τους, εκτός από τις κλασικές μακαρονάδες «ναπολιταίν» και μπολονέζ, μία ακόμη, τη «μακαρονάδα τέσσερα τυριά», με συνδυασμό των πιο εμπορικών τυριών της εποχής: πιπεράτο μπλε τυρί, και κίτρινα, μαλακά τυριά, όπως το πρωτοεμφανιζόμενο ρεγκάτο και η γκούντα. Φυσικά, η κρέμα γάλακτος ήταν και εδώ παρούσα, ως εύκολη λύση για την ομογενοποίηση της σάλτσας.

20' προετοιμασία
20' μαγείρεμα
Σύνολο: 40'

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε την μακαρονάδα της πιτσαρίας «με τέσσερα τυριά» βράζουμε τα σπαγκέτι σε άφθονο αλατισμένο νερό για 10 λεπτά.
  2. Τα στραγγίζουμε και τα ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο, για να μην κολλήσουν.
  3. Τα διατηρούμε ζεστά μέχρι να ετοιμάσουμε τη σάλτσα.
  4. Σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα τυριά, την κρέμα γάλακτος και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  5. Ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να πάρει μία βράση η σάλτσα.
  6. Προσθέτουμε τα σπαγκέτι και μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  7. Σερβίρουμε αμέσως ή, εναλλακτικά, μοιράζουμε σε ατομικά πυρίμαχα ή μεταλλικά ταψάκια και τα γκρατινάρουμε στον φούρνο με λίγο έξτρα τριμμένο τυρί.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 207.

Άρθρα και Συνταγές με Ζυμαρικά

Άρθρα και Συνταγές με Κρέμα Γάλακτος

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών