ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΨητή κρέμα με λεμονόκρεμα και ινδική καρύδαΨητή κρέμα με λεμονόκρεμα και ινδική καρύδα Αντί για σιρόπι, γάλα εβαπορέ; Και όμως, γίνεται ένα θαυμάσιο κανταΐφι που δεν κολλάει, τρυφερό, αλλά όχι ζουμερό. Τη συνταγή ετοίμασε η Aynur Inan, Πολίτισσα με καταγωγή βουλγαρική κατά το ήμισυ. Είδε τη συνταγή σε σπίτι φίλης, την υιοθέτησε και κάπως έτσι γεννήθηκε μια μείξη της κρέμας μαλεμπί με καβουρδισμένο και καραμελωμένο κανταΐφι, σε έναν ιδιαίτερο συνδυασμό.

45' προετοιμασία
2 ώρες αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 45'

Υλικά

Κομμάτια: 6

Για το μαλεμπί

Για το καραμελωμένο κανταΐφι

Διαδικασία

  1. Για το μαλεμπί με καραμελωμένο κανταΐφι, ξεκινάμε και ψιλοκόβουμε το κανταΐφι με μαχαίρι (αν είναι νωπό) ή το σπάμε σε μικρά κομμάτια με τα χέρια ή με ένα γουδοχέρι ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας (αν είναι κατεψυγμένο).
  2. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το κανταΐφι και το βούτυρο και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά, υπομονετικά και ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να λιώσει το βούτυρο και το κανταΐφι να πάρει χρώμα ξανθής καραμέλας και να σκορπίσει ωραίο άρωμα.
  3. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το ψήσιμο σε χαμηλή φωτιά για 1-2 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αρχίσει να καραμελώνει. Προσέχουμε να μην το παρακάνουμε και σκουρύνει το κανταΐφι.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε το περιεχόμενο του τηγανιού σε ένα μπολ, για να σταματήσει το ψήσιμό του. Το αφήνουμε να κρυώσει.

Μαλεμπί

  1. Σε μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη και το αλεύρι, ανακατεύουμε με το σύρμα και τοποθετούμε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, μέχρι το αλεύρι να αρχίσει να καβουρδίζεται απαλά και να σκορπίζει ωραίο άρωμα.
  2. Ρίχνουμε σταδιακά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα: αρχικά το μείγμα γίνεται σαν σφιχτή λάσπη, αλλά σταδιακά αραιώνει, όσο προσθέτουμε το γάλα. Συνεχίζουμε το βράσιμο, ανακατεύοντας, μέχρι να διαλυθούν τυχόν σβόλοι και να φτιάξουμε μια πυκνόρρευστη κρέμα.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε την κρέμα να γίνει χλιαρή.
  4. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, τη βανίλια και τη μαστίχα και χτυπάμε με το μίξερ χειρός για 4-5 λεπτά, μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά και να αφρατέψουν, να πάρουν όγκο.
  5. Προσθέτουμε και τα τριμμένα φουντούκια και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  6. Αφήνουμε το μαλεμπί να κρυώσει εντελώς, σε θερμοκρασία δωματίου.
  7. Σε ένα τετράγωνο ταψάκι με μήκος πλευράς 20 εκ. βάζουμε το μισό κανταΐφι και το απλώνουμε ομοιόμορφα, πιέζοντάς το με τις παλάμες μας για να στρωθεί καλά και να καλύψει όλο τον πάτο.
  8. Αδειάζουμε από πάνω το μαλεμπί και το ισιώνουμε με σπάτουλα.
  9. Σκεπάζουμε με το υπόλοιπο κανταΐφι, που επίσης πιέζουμε με τις παλάμες μας προσεκτικά, για να στρωθεί ομοιόμορφα.
  10. Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για 1-2 ώρες, μέχρι να κρυώσει καλά.
  11. Το σερβίρουμε σε μεγαλούτσικα τετράγωνα κομμάτια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 218.

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Κρέμα Γάλακτος

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT