Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τη μανέστρα φούρνου, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα 20 ml ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
- Προσθέτουμε τις πιπεριές και σοτάρουμε για άλλα 5-6 λεπτά. Δυναμώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τα μανιτάρια και σοτάρουμε για 8-10 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να ροδίσουν.
- Ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες και τον πελτέ και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το πιπέρι, το κύμινο, τις πάπρικες και τη ρίγανη, αλατίζουμε, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρουν τα υλικά μία βράση.
- Μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Παράλληλα, σε άλλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει ρίχνουμε τη 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και το κριθαράκι και βράζουμε για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει, αλλά να μη λιώσει. Το στραγγίζουμε και το αδειάζουμε σε ένα μέτριο ταψί.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 250°C.
- Αδειάζουμε τη σάλτσα λαχανικών στο ταψί, ανακατεύουμε για να αναμειχθεί με το κριθαράκι και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι το κριθαράκι να μαλακώσει καλά, να απορροφήσει τα υγρά και να μελώσει.
- Σερβίρουμε τη μανέστρα φούρνου αμέσως.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 191.