
10'
προετοιμασία
30' βράσιμο
8 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 8 ώρες και 40'
Υλικά
Βάρος: για περίπου 600 γρ.Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τη μαρμελάδα σταφύλι, σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα σταφύλια με τη ζάχαρη, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 βράδυ.
- Ρίχνουμε το όλον σε κατσαρόλα, προσθέτουμε το λεμόνι, το τζίντζερ και 100 ml νερό και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να δέσει η μαρμελάδα *.
- Βάζουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα, τα κλείνουμε και τα γυρνάμε ανάποδα. Φυλάσσουμε σε σκοτεινό μέρος για δύο μήνες ή περισσότερο στο ψυγείο.
Μυστικά
* Βάζουμε ένα άσπρο πιατάκι στο ψυγείο να κρυώσει. Μόλις η μαρμελάδα αρχίσει να δένει (το σιρόπι θα είναι πυκνό και τα φρούτα μελωμένα), βγάζουμε το πιάτο από το ψυγείο και ρίχνουμε 1 κουταλιά από τη μαρμελάδα. Φυσάμε να κρυώσει γρήγορα και τραβάμε μια γραμμή με ένα κουτάλι. Αν ο «δρόμος» που σχηματίζεται μένει ανοιχτός και δεν κλείνει αμέσως, σημαίνει ότι η μαρμελάδα έχει δέσει, αλλιώς συνεχίζουμε το βράσιμο και ξαναδοκιμάζουμε μετά από λίγο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 148.