
1 ώρα και 10'
προετοιμασία
1 ώρα και 40' παρασκευή
3 ώρες και 40'
αναμονή
Σύνολο: 6 ώρες και 30'
Υλικά
Κομμάτια: 16 - 18Για τη μαρμελάδα σταφύλι (για 1 κιλό)
Για τη ζύμη
Για τη γέμιση
Για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Διαδικασία
Μαρμελάδα σταφύλι
- Για να φτιάξουμε μαρμελάδα σταφύλι, αρχικά, πλένουμε τα σταφύλια.
- Σε μια κατσαρόλα τα βράζουμε μόνα τους σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά (μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός), ανακατεύοντας τακτικά. Χρησιμοποιούμε το πίσω μέρος από μια ξύλινη κουτάλα για να σπάμε τις ρώγες καθώς μαγειρεύονται.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη, την πηκτίνη και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.
- Αφήνουμε τα υλικά να πάρουν μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 25 λεπτά, ξαφρίζοντας όσο χρειάζεται.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη μαρμελάδα να κρυώσει ελαφρά.
- Όταν θα είναι ακόμα ζεστή, την πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ.
- Τοποθετούμε ξανά σε μέτρια φωτιά για 5-10 λεπτά, μέχρι να γίνει παχύρρευστη σαν μέλι, ανακατεύοντας τακτικά. Καλό είναι η θερμοκρασία της να φτάσει στους 104-105°C (μετράμε με θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής).
- Μπορούμε να αποθηκεύσουμε τη μαρμελάδα σε μεγάλο βάζο, στο ψυγείο, για 2 εβδομάδες.
- Αν θέλουμε να τη διατηρήσουμε περισσότερο, θα πρέπει να την κονσερβοποιήσουμε: τη μεταφέρουμε σε καλά πλυμένο και στεγνό βάζο, κλείνουμε με το καπάκι και το τοποθετούμε σε κατσαρόλα με νερό που να το καλύπτει εντελώς. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 15-20 λεπτά.
Ζύμη
- Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά, το γάλα και 1 κουτ. σούπας από τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
- Αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αρχίσει να αφρίζει.
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, την υπόλοιπη ζάχαρη και το αλάτι και με τον γάντζο χτυπάμε τα υλικά γρήγορα.
- Χαμηλώνουμε την ταχύτητα, προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς, τα 2 αυγά και τη βανίλια και ζυμώνουμε για 5 λεπτά μέχρι τα υλικά να ενωθούν σε ζύμη.
- Προσθέτουμε σταδιακά το βούτυρο, δυναμώνουμε την ταχύτητα και ζυμώνουμε, μέχρι η ζύμη να ξεκολλά από τα τοιχώματα του μπολ.
- Βγάζουμε τη ζύμη και την απλώνουμε ελαφρά με τον πλάστη σε βουτυρωμένη επιφάνεια.
- Φέρνουμε τις άκρες της ζύμης προς το κέντρο της, την αναποδογυρίζουμε και τη βάζουμε σε βουτυρωμένο μπολ, σκεπάζοντάς το με μεμβράνη.
- Αφήνουμε σε σχετικά ζεστό μέρος για 1 1⁄2 ώρα ή μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη πιέζοντας απαλά με τη γροθιά μας.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγουμε με τα χέρια απαλά ώστε να της δώσουμε σχήμα ορθογώνιο.
- Το κόβουμε στη μέση με ένα μαχαίρι και τυλίγουμε κάθε κομμάτι σε μεμβράνη.
- Βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
- Αν δεν θέλουμε να φτιάξουμε πολλά μπριός, μπορούμε να αποθηκεύσουμε το ένα κομμάτι ζύμης στην κατάψυξη, για να τα φτιάξουμε μια άλλη φορά.
- Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με πλάστη τη ζύμη σε ορθογώνιο φύλλο, με διαστάσεις 20 x 40 εκατοστά.
- Με μια σπάτουλα απλώνουμε τη μαρμελάδα σταφυλιού στα 2/3 της μακριάς πλευράς της ανοιγμένης ζύμης.
- Τυλίγουμε τη ζύμη σε ρολό ξεκινώντας από τη μεριά με τη μαρμελάδα και με ένα μαχαίρι κόβουμε φέτες πάχους 1-1,5 εκατοστού.
- Τις αραδιάζουμε σε ένα ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα και αφήνουμε σε σχετικά ζεστό σημείο για 45 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Αλείφουμε τις φέτες με το χτυπημένο αυγό και ψήνουμε για 25-30 λεπτά.
- Πασπαλίζουμε, τα ρολάκια μπριός γεμιστά με μαρμελάδα σταφύλι, με τη ζάχαρη και τα καρύδια και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 45.