ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣταφύλι γλυκό κουταλιούΑπό τη Σμύρνη με αγάπη: Σταφύλι γλυκό κουταλιού
1 ώρα και 10' προετοιμασία
1 ώρα και 40' παρασκευή
3 ώρες και 40' αναμονή
Σύνολο: 6 ώρες και 30'

Υλικά

Κομμάτια: 16 - 18

Για τη μαρμελάδα σταφύλι (για 1 κιλό)

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Διαδικασία

Μαρμελάδα σταφύλι

  1. Για να φτιάξουμε μαρμελάδα σταφύλι, αρχικά, πλένουμε τα σταφύλια.
  2. Σε μια κατσαρόλα τα βράζουμε μόνα τους σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά (μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός), ανακατεύοντας τακτικά. Χρησιμοποιούμε το πίσω μέρος από μια ξύλινη κουτάλα για να σπάμε τις ρώγες καθώς μαγειρεύονται.
  3. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, την πηκτίνη και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.
  4. Αφήνουμε τα υλικά να πάρουν μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 25 λεπτά, ξαφρίζοντας όσο χρειάζεται.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη μαρμελάδα να κρυώσει ελαφρά.
  6. Όταν θα είναι ακόμα ζεστή, την πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ.
  7. Τοποθετούμε ξανά σε μέτρια φωτιά για 5-10 λεπτά, μέχρι να γίνει παχύρρευστη σαν μέλι, ανακατεύοντας τακτικά. Καλό είναι η θερμοκρασία της να φτάσει στους 104-105°C (μετράμε με θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής).
  8. Μπορούμε να αποθηκεύσουμε τη μαρμελάδα σε μεγάλο βάζο, στο ψυγείο, για 2 εβδομάδες.
  9. Αν θέλουμε να τη διατηρήσουμε περισσότερο, θα πρέπει να την κονσερβοποιήσουμε: τη μεταφέρουμε σε καλά πλυμένο και στεγνό βάζο, κλείνουμε με το καπάκι και το τοποθετούμε σε κατσαρόλα με νερό που να το καλύπτει εντελώς. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 15-20 λεπτά.

Ζύμη

  1. Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά, το γάλα και 1 κουτ. σούπας από τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
  2. Αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αρχίσει να αφρίζει.
  3. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, την υπόλοιπη ζάχαρη και το αλάτι και με τον γάντζο χτυπάμε τα υλικά γρήγορα.
  4. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα, προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς, τα 2 αυγά και τη βανίλια και ζυμώνουμε για 5 λεπτά μέχρι τα υλικά να ενωθούν σε ζύμη.
  5. Προσθέτουμε σταδιακά το βούτυρο, δυναμώνουμε την ταχύτητα και ζυμώνουμε, μέχρι η ζύμη να ξεκολλά από τα τοιχώματα του μπολ.
  6. Βγάζουμε τη ζύμη και την απλώνουμε ελαφρά με τον πλάστη σε βουτυρωμένη επιφάνεια.
  7. Φέρνουμε τις άκρες της ζύμης προς το κέντρο της, την αναποδογυρίζουμε και τη βάζουμε σε βουτυρωμένο μπολ, σκεπάζοντάς το με μεμβράνη.
  8. Αφήνουμε σε σχετικά ζεστό μέρος για 1 1⁄2 ώρα ή μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο.
  9. Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη πιέζοντας απαλά με τη γροθιά μας.
  10. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγουμε με τα χέρια απαλά ώστε να της δώσουμε σχήμα ορθογώνιο.
  11. Το κόβουμε στη μέση με ένα μαχαίρι και τυλίγουμε κάθε κομμάτι σε μεμβράνη.
  12. Βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
  13. Αν δεν θέλουμε να φτιάξουμε πολλά μπριός, μπορούμε να αποθηκεύσουμε το ένα κομμάτι ζύμης στην κατάψυξη, για να τα φτιάξουμε μια άλλη φορά.
  14. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με πλάστη τη ζύμη σε ορθογώνιο φύλλο, με διαστάσεις 20 x 40 εκατοστά.
  15. Με μια σπάτουλα απλώνουμε τη μαρμελάδα σταφυλιού στα 2/3 της μακριάς πλευράς της ανοιγμένης ζύμης.
  16. Τυλίγουμε τη ζύμη σε ρολό ξεκινώντας από τη μεριά με τη μαρμελάδα και με ένα μαχαίρι κόβουμε φέτες πάχους 1-1,5 εκατοστού.
  17. Τις αραδιάζουμε σε ένα ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα και αφήνουμε σε σχετικά ζεστό σημείο για 45 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν.
  18. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  19. Αλείφουμε τις φέτες με το χτυπημένο αυγό και ψήνουμε για 25-30 λεπτά.
  20. Πασπαλίζουμε, τα ρολάκια μπριός γεμιστά με μαρμελάδα σταφύλι, με τη ζάχαρη και τα καρύδια και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 45.

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Σταφύλι

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών