30'
προετοιμασία
25' μαγείρεμα
2 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 55'
Υλικά
Μερίδες: 4-6Για το ντιπ γιαουρτιού
Διαδικασία
Κεμπάπ
- Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι και το μπέικον στο ελαιόλαδο για 3-4 λεπτά σε δυνατή φωτιά, μέχρι να ροδίσουν.
- Αποσύρουμε.
- Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τα σοταρισμένα κρεμμύδια με το μπέικον και το λάδι τους, καθώς και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε πολύ καλά για 7-8 λεπτά, σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
- Πλάθουμε κεμπάπ ή μπιφτεκάκια με πάχος 2,5-3 εκ., τα περνάμε (αν θέλουμε) σε καλαμάκια και τα ψήνουμε σε σχαροτήγανο ή σε σχετικά δυνατό γκριλ για 15-25 λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο μας), γυρίζοντάς τα μία φορά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα, χωρίς να στεγνώσουν.
Ντιπ γιαουρτιού
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ.
- Συνοδεύουμε τα κεμπάπ με το ντιπ.
Εναλλακτικό σερβίρισμα
- Ζεσταίνουμε κυπριακές πίτες και τις ανοίγουμε σαν τσέπη.
- Βάζουμε μέσα από 1 ψημένο κεμπάπ, 2-3 λεπτοκομμένα ντοματίνια, ροδέλες ξερού κρεμμυδιού και ραντίζουμε με λίγο λεμόνι.
- Συμπληρώνουμε με 1-2 κουτ. σούπας ντιπ γιαουρτιού.
Μυστικά
Το κλειδί γι’ αυτά τα εκρηκτικά αρωματικά κεμπάπ είναι η επιλογή του μέρους του μοσχαριού που θα ζητήσουμε να κόψουν σε κιμά: διαλέγουμε μοσχαρίσιο διάφραγμα, στο οποίο το λίπος φτιάχνει ένα λεπτό, πυκνό πλέγμα εσωτερικά, ή την πιο οικονομική και σχετικά λιπαρή ελιά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 166.